La troballa d'un altar a Palenque podria canviar la història de la cultura maia

Es pensava que havien passat 40 anys sense govern ni programa de construcció

TW
0

La història de part de la cultura maia haurà de ser replantejada a partir de la troballa d'un altar o tron a la zona de Palenque, ja que data d'un període poc conegut d'aquest poble mesoamericà, la presència del qual s'expandí a l'actual Mèxic i als països de Centreamèrica. «Aquesta troballa, feta pública dimecres, replanteja la història de Palenque, perquè pensàvem que aquesta ciutat maia (desenvolupada del 300 al 900 dC) no es reincorporà immediatament després de l'atac que patí per part del poble proper de Toninà. Pensàvem que havien passat 40 anys sense govern ni programa de construcció», digué l'arqueòleg Morales.

En declaracions a la premsa, afirmà que els jeroglífics maies amb què estan decorats els laterals de l'altar localitzat al temple XIX permeteren saber que els antics pobladors de Palenque aconseguiren recuperar-se d'un atac guerrer dels habitants de Toninà, i continuaren amb la seva tasca artística.

Els fets varen tenir lloc al 721 i al 763 dC. Fins abans del descobriment de l'altar, els estudiosos de Palenque desconeixien aquest període històric. «Ara, amb aquests jeroglífics, arriben al 739 dC, per la qual cosa ja falten menys anys per completar la història de Palenque», afegí l'investigador. L'altar es troba a set metres a l'est de l'accés principal del temple XIX, que és una estructura rectangular d'1'70 metres d'ample per 2'80 de llarg, amb parets de taulers de pedra viva.