Juan Miguel Company-Ramon.

TW
0

El professor Juan Miguel Company-Ramon, titular de la Universitat de València, historiador i teòric del cinema i autor de nombrosos llibres i articles, impartirà demà a la UIB una lliçó magistral als alumnes d'Història del Cinema i d'altres mitjans Audiovisuals sobre el cinema clàssic. Company-Ramon té molt clar què és allò que caracteritza aquest cinema.

"El model clàssic és aquell que inclou la mirada en el temps aparentment sense fissures amb la realitat, en la qual el muntatge s'ha esborrat i en què l'espectador veu una continuïtat perfecta entre el temps i l'espai que provoca un mecanisme d'identificació en l'espectador. Fou el cinema clàssic el que creà el públic gràcies a aquest mecanisme.

"Seria, doncs, fer imperceptible allò que du tanta feina. Hi ha encara ara cinema clàssic?
"Entre el postclassicisme actual trobam Scorsese, Ford o Coppola, que és un pont perfecte entre el Hollywood clàssic i l'actualitat. El Padrí II té una singular utilització del temps, però està dins el model del paradigma clàssic que creà John Ford amb La diligència.

"I que s'ha mantingut fins ara.
"És una manera de contar que se centra en gèneres en un moment determinat (a Hollywood durant els anys 30-50) i que ara continuen pel·lícules com Titanic. És una manera estable que s'ha mantingut des de Griffith.

"La gent ja deia que era una pel·lícula «com les d'abans».
"És que ho era, però accentuant més el mecanisme d'identificació del públic. La mirada de la padrina és una mirada clàssica de perfecta identificació que té la tècnica a la seva disposició.

"Però no tothom cerca aquesta identificació del públic.
"Hi ha unes altres mirades que volen cercar un punt de distància. Hitchock assumeix el classicisme però el perverteix, t'obliga a identificar-te amb l'assassí en pel·lícules com Psyco. En cinema més recent, realitzadors com Godard o la pel·lícula La mirada de Ulises (per mi, la pel·lícula del segle) són altres exemples d'aquesta diferència. La mirada de Ulises acaba amb una mirada a càmera, l'espectador és la pantalla, és un homenatge als cent anys de cinema i una reflexió històrica sobre un conflicte bèl·lic com el dels Balcans. I això no abunda.

"Tampoc no abunden gaire les sales grans de cinema on era més fàcil aconseguir aquest procés d'identificació.
"Sí, és una llàstima, però això ja s'ha perdut. Ara, quan pas als alumnes Ciutadà Kane els dic que tenen la informació de la pel·lícula però que de fet no l'han vista. El film està fet per ser vist amb certs requisits, imprescindibles per poder apreciar la feina de profunditat i fotografia. Vist a casa i en vídeo ens dóna un altre tipus de percepció.

"Parlant de cinema clàssic, no ha comentat cap exemple espanyol. No n'hi ha?
"Hi ha cinema molt de gènere, com el que fa Gómez-Pereira, que podria rodar-se en qualsevol lloc, que no té cap punt de referència. Però després hi ha pel·lícules extraordinàries com Barrio, que parla d'allò que les pel·lícules espanyoles no fan, de realitats i del que suposen. A Barrio, sobretot la mirada de Fernando León és extraordinària i, a més, ha aconseguit arribar a la cosa més difícil, connectar amb el seu públic.