Enric Cladellas: «Un 99 per cent dels superdotats té problemes emocionals»

El psicòleg treballa per fer feliç gent amb gran capacitat intel·lectual

TW
0

«La societat es preocupa en gran manera pels infradotats, però no té esment dels superdotats, persones que tenen molts de problemes emocionals». Això és el que diu Enric Cladellas, un jove que, després de passar una escolarització difícil, perquè s'avorria molt a classe encara que duia les millors notes, va començar a interessar-se pel tema dels superdotats: «Vaig llegir la bibliografia anglesa que hi havia sobre el tema». Després de fer BUP i COU, Cladellas es va decantar per la carrera de Psicologia "«pensava que es tractaria el tema amb profunditat». En acabar, als 21 anys, es va decidir per dedicar-se professionalment al problema dels superdotats. Aquest estiu, amb membres de la seva família, varen fundar una associació amb un objectiu concret: la felicitat de superdotats, talentosos i genis, gent englobada en el mateix estatus però que observa diferències. Així, els superdotats destaquen o tenen potencial per fer-ho en totes les àrees; els talentosos destaquen en una o dues àrees (música, informàtica, matemàtiques,...) i els genis són superdotats que, a més a més, destaquen en alguna àrea. Einstein és el paradigma de geni.

L'experiència de Sabadell ha fet que Cladellas veiés la necessitat d'obrir un centre a Palma a causa de les múltiples famílies que es dirigien al centre català. Aquesta associació és una realitat des de l'1 de març.

El primer que es fa quan un infant o una persona adulta arriba a aquest centre és veure si es tracta d'un superdotat o no: «Per això no passen només una prova, sinó vuit o nou al llarg de tres dies». Si el diagnòstic és positiu, l'equip de terapeutes passa a veure el cas en concret: «Un 99 per cent dels superdotats tenen problemes emocionals. Sobretot obsessions, compulsions i depressions», assegura Cladellas.