Breus

TW
0

• LITERATURA

Loriga L'escriptor i cineasta Ray Loriga (Madrid, 1967), vol llevar-se de damunt el qualificatiu d'autor jove amb la seva quarta novel·la Toko ya no nos quiere, una obra que ell mateix considera de maduresa després de Lo peor de todo, Héroes i La pistola de mi hermano. La nova obra, que va ser presentada ahir a Madrid, és un «viatge contra la memòria» a la recerca de «la possibilitat de la felicitat». EPR.

Machado Poetes, professors i lectors reteren ahir homenatge a Antonio Machado, de la mort del qual a Cotlliure (Catalunya Nord) es compliren seixanta anys dilluns, al pati del Pati del Palau de las Dueñas de Sevilla, a la vora del qual va néixer el poeta i que, com demostren els seus versos, alimentà la seva mitologia. Unes cinquanta persones es reuniren al pati, sota dues enormes palmeres per llegir els poemes de Don Antonio, com l'anomenaven, molts dels seus lectors. EFE.

Ian Gibson L'historiador i hispanista Ian Gibson, assegurà ahir que «si Lorca hagués viscut, Dalí hauria estat molt millor artista, i, sobretot, millor persona. Gibson aprofundeix en la personalitat i estreta relació d'aquests dos genis contemporanis espanyols amb la seva nova obra Lorca Dalí, el amor que no pudo ser, que presentà ahir a Santiago i que pretén demostrar amb aquesta obra com el «mutu enlluernament» entre Dalí i Lorca, va tenir importants repercussions en l'obra d'ambdós. Gibson també insinuà la relació en l'àmbit de la vida. EFE.

• ART

Prado El Prado de l'any 2000, dispers en cinc edificis, «serà sensiblement diferent a l'actual», va dir ahir el director del museu, Fernando Checa, que va destacar que la col·laboració amb l'arquitecte Rafael Moneo, autor del projecte d'ampliació del claustre dels Jerónimos «està resultant fructífera». EFE.

Arqueta de Banyoles El perit del Ministeri de Cultura i catedràtic d'Història de l'art de la Universitat de Barcelona Joaquim Jarsa ha confirmat que les figures robades el 1980 de l'arqueta de Sant Martirià de Banyoles i que estan en poder d'una col·leccionista holandesa, es troben en perfecte estat de conservació. Les peces, d'un incalculable valor, varen ser expoliades el 1980 pel lladre Erik el Belga del monestir de Sant Esteve i venudes al mercat negre de l'art en algun país europeu. EFE.

• HISTÒRIA

Ordre d'Alcàntara La Crónica de la Orden de Alcántara, d'Alonso de Torres i Tapia, obra de referència per conèixer la història de l'Ordre i de l'Edat Mitjana extremenya, serà reeditada més de dos segles després de la seva publicació gràcies al conveni signat ahir entre la Fundació San Benito de Alcántara i diverses institucions autonòmiques. El facsímil d'aquesta obra, publicada el 1763, costarà nou milions de pessetes, els quals seran pagats a parts iguals per la citada Fundació, l'assemblea autonòmica i la Conselleria de Cultura i Patrimoni, mentre que la Reial Acadèmia de les Arts i les Lletres d'Extremadura serà l'encarregada de cuidar el text, segons informà el president parlamentari, Manuel Veiga. EFE.