Breus

TW
0

• PINTURA

Perejaume signa l'acord amb el Liceu L'artista català Perejaume i el president de la Comissió Executiva del Gran Teatre del Liceu, Santiago Fisas, firmaren ahir al Cercle del Liceu l'acord per pintar els vuit òculs i els tres medallons del sostre de la Gran Sala del Gran Teatre del Liceu. El mes de desembre, la Comissió Executiva del Consorci del Liceu adjudicà aquest projecte per unanimitat a Perejaume, front als de Frederic Amat i Ferran Garcia-Sevilla. El projecte de Perejaume té un pressupost de 20 milions de pessetes i haurà de fer-se abans del mes d'octubre, ja que a la primera quinzena d'aquest mes està prevista la inauguració del Gran Teatre.EP.

• ARQUITECTURA

Calatrava i Fisac, probables acadèmics Els arquitectes Santiago Calatrava i Miguel Fisac es perfilen com a possibles acadèmics honoraris de Belles Arts de San Fernando. L'elecció tindrà lloc d'aquí a un mes. Calatrava és un dels arquitectes espanyols més internacionals amb edificis dissenyats per ell en importants ciutats europees i americanes. Actualment treballa, entre altres projectes, en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Miguel Fisac també compta amb importants obres, entre les quals es troba l'església de Sant Pere Màrtir d'Alcobendas (Madrid). La Reial Acadèmia compta ja amb importants arquitectes internacionals, com Rafael Moneo, que fou escollit l'any passat.EP.

• LITERATURA

José Àngel Valente, condecorat a França José Àngel Valente, condecorat ahir amb la insígnia d'Oficial de les Arts i les Lletres del Ministeri francès de Cultura, digué que «el poeta ha de saber callar-se a temps i reconèixer quan la paraula creadora l'ha abandonat». La distinció, que li imposà l'ambaixador de França a Espanya, Patrick Leclerq, està destinada a premiar les personalitats franceses o estrangeres que se signifiquen per la qualitat de les seves creacions artístiques i literàries i per l'originalitat del seu talent. Valente, de 69 anys, que sempre ha mantingut una relació molt estreta amb França, va rebre la medalla per la seva contribució a la difussió de l'idioma i la cultura francesa. EFE.

L'herència de Brossa Abans de morir, Joan Brossa ens deixà quatre dels seus «poemes-objecte» a la galeria madrilenya que du precisament el nom de Max Estella, l'antiheroi de Valle-Inclán. Els quatre objectes, ingeniosament manipulats, bastarien com a llegat testamentari d'aquest creador inclassificable, l'existència del qual, repentinament tallada a final de desembre, pot quedar com a paradigma de l'autenticitat creadora, a contrapel de costums i modes de temporada. Els objectes recollits a la mostra («La font del cordill», «Farer», «Perfil» i «País») podran veure's fins a final de mes. EFE.

Echenique explora la feminitat L'escriptor peruà Alfredo Bryce Echenique explora la feminitat a través de la protagonista de la seva darrera novel·la, La amigdalitis de Tarzán, a qui compara amb el famós personatge d'aventures del còmic. Bryce Echenique presentarà el llibre a Madrid el proper 20 de febrer. L'autor decidí acceptar el desafiament d'explorar la feminitat en primera persona, a través de la protagonista de la novel·la, i complementar així els comentaris de crítics literaris que destaquen els trets femenins de la seva prosa. DdB.