L'home va fer desaparèixer grans animals

Els humans causaren la fi del 85% de les espècies grans a Austràlia fa 50 mil anys

TW
0

L'home, i no una catàstrofe climàtica, causà la desaparició del 85% dels grans animals d'Austràlia fa 50.000 anys, segons un estudi publicat a la revista Science.

Diversos investigadors de la Universitat de Colorado, a Boulder, estudiaren la desaparició d'un gran ocell, el genyornis newtoni, que no volava i s'alimentava amb fulles de mates.

Aquest animal desaparegué abruptament d'Austràlia fa 50.000 anys, en una època en la qual els canvis de clima eren massa moderats, pel que no se'ls podria atribuir la seva extinció.

Pel contrari, destaca el principal autor de l'article, el professor Gifford Miller, aquest període es correspon amb l'arribada a Austràlia dels primers aborígens. Segons ell, aquestes poblacions ocasionaren la desaparició del genyornis newtoni, però no per caçar-los, sinò per cremar la vegetació de la qual s'alimentaven.

Aquesta teoria, segons els investigadors, està en la línia dels que pensen que l'extinció d'algunes espècies durant el quaternari "entre fa 1'8 milions d'anys i ara" es degué més a l'activitat humana que als canvis climàtics.

D'altra banda, també s'ha descobert que és probable que els éssers humans primitius es veiessin obligats a exercir una major agilitat per a la cacera en veure's obligats a recórrer al «menjar ràpid» com les llebres, en esgotar-se les peces fàcils com les tortugues, segons investigadors.