La nostra galàxia, un espai ple d'aigua

Així ho confirmen les primeres dades transmeses pel satèl·lit nordamericà SWAS

TW
0

Les primeres dades transmeses pel nou satèl·lit nord-americà que estudia les estrelles, SWAS, confirmen la presència d'importants quantitats d'aigua a la nostra galàxia, fins i tot a les regions més fredes, informaren divendres diversos científics nord-americans.

El satèl·lit «ens indicà que existeix una reserva d'aigua més aviat significativa a l'espai», informà durant el congrés de la Societat Nord-americana d'Astronomia (AAS), reunit a Austin (Texas), un responsable del Centre d'Astrofísica de Cambridge (Massachusetts), Gary Melnick.

Llançat el passat dia 5 de desembre, el SWAS (Submillimiter Wave Astronomy Satellite) té la missió d'analitzar les nebuloses de la Via Làctia "immensos niguls de gas i pols interestel·lar idèntics als que originaren al nostre sistema solar i en els quals continuen formant-se estrelles i planetes.

«Ja havíem vist aigua en aquestes niguloses, però només a les regions calentes», explicà Melnick. «Per contra, SWAS també trobà aigua a les regions més fredes, fet que és important perquè la major part d'aquestes niguloses és freda, i, per tant, podria haver-hi aigua en llocs on no pensàvem trobar-ne», subratllà. Les medicions, realitzades al centre de la nigulosa Orion, la primera explorada pel SWAS, permeteren estimar la seva quantitat d'aigua, que ascendeix a 20 milions de vegades més de la que hi ha en tots els oceans de la Terra junts.

Per la seva banda, un expert de la Universitat John Hopkins, de Baltimore (Maryland), subratllà que «l'aigua és molt important perquè permet refredar la temperatura d'aquests núvols, que es desfan, formant estrelles».

Forat negre  

Astrònoms nord-americans descobriren en una galàxia situada a uns 50 milions d'anys llum de la Via Làctia un gegantí forat negre que presenta la característica única de llençar dues immenses bombolles de matèria. Tot i que encara són un gran misteri, el centre de la major part de les galàxies de l'univers estan poblades de forats negres, uns intrigants objectes que tenen una força de gravetat tal que absorveixen tot el que passa a prop, inclosa la llum, i ho tornen invisible.