El trist final d'Ali Bey (1818)

TW
0

El buyukdeie de Constantinoble escriu al Marquès de Casa Irujo, ambaixador... «Amb data del 15 de novembre m'informava el vicecònsol espanyol d'Alepoque Ali Bey, que quqn havia marxat amb una caravana turca des de Damasc cap a La Meca es trobava ja malalt. Encara que no volgué deixar de fer el viatge i aprofità aquella avinentesa per poder anar després a l'Àfrica per l'alt Egipte...»

I poc després, en un despatx de Joan Jabat, ministre de S.M. a Constantinoble, dirigit al Marquès de Casa Irujo, s'hi afegia que «el Vicecònsol de S.M. a Alepo m'ha escrit que el viatger Ali Bey o Hagi Ali Ebu Otman, segons s'anomenava en aquest segon viatge i peregrinació a La Meca, havent marxat de la ciutat de Damasc amb la caravana, ja malalt, s'agreujà en el viatge, i morí en el desert a la novena jornada. El Bajà, cap de la caravana, s'apoderà del seu equipatge i altres objectes, segons la pràctica establerta, i els criats que portava s'embutxacaren els doblers del mort, que serien unes catorze"mil piastres turques, proveïment de l'Ambaixada de França per a les despeses de l'expedició destinada a descobrir les fonts del Nil i la comunicació d'aquest, per una altra branca, amb la Mar de Nigrícia, havent d'acabar després amb l'exploració de les costes d'Àfrica en el canal de Moçambic, a fi de poder instal·lar en aquell indret algun establiment avantatjós al Govern que l'emprava...»

Domènec Badia i Leblich, nascut a Barcelona el 1767, presentà el 1801 a Godoy un projecte de viatge a l'Àfrica, desfressat de moro, i dos anys després desembarcava a Tànger sota la seva nova personalitat d'Ali Bey. Les seves aventures pel Marroc i després per Trípoli i Alexandria, essent un dels primers europeus que visita i descriu La Meca i Medina, el converteixen en un personatge apassionant. Es fa passar per un príncep abassí, afirma esser originari de Síria i justifica el seu pobre domini de l'àrab per haver passat la seva infantesa a Europa. Així doncs, es va fer passar per musulmà, fins i tot circumcís, essent acollit per tot arreu amb la clàssica hospitalitat islàmica. Fa moltes observacions geogràfiques, antropològiques i científiques...

«Sembla que finalment, Ali Bey no es va saber amagar dels seus antics coneguts a Damasc i a cau d'orella es digué que en la cara vana hi anava un europeu desfressat, cosa que arribaren a sospitar i a entendre els turcs i es creu que el Muftí de Damasc, en la darrera visita que Ali Bey li va fer, l'enverinà amb una tassa de cafè, doncs des d'aquell dia començà a trobar"se malament, i fou empijorant en el camí, fins que acabà els seus dies en el desert, com ja he dit...»

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL