Quan falta només una setmana per a les festes de Nadal, és lògic
començar a pensar quin serà el menú que se servirà a les taules de
les nostres llars. Probablement, no diferirà gaire dels d'anys
passats ni tampoc no defugirà gaire els productes i plats típics
d'aquesta època de l'any.
Amb la idea ja dissenyada al cap, la següent passa és acudir al
mercat i fer-se amb els ingredients bàsics per desenvolupar el
menú.
Segons sembla, els preus no s'han disparat encara, tal com ho
acostumen a fer sempre per Nadal. De fet, Beatriz, una peixatera
que du a l'Olivar més de vint anys, afirma que «per ventura hi hagi
productes que siguin més barats que l'any passat, ja que arriben en
gran quantitat de la Península».
Les gambes es poden comprar per 2.000 pessetes el quilo i els
llagostins per 200 pessetes menys. La llagosta i el llagostí gegant
es disparen una mica més, arribant a les 4.000 pessetes en el
primer cas i gairebé a les 7.000 en el segon. «Aquests productes
són molt cars i poca gent els compra», afirma l'encarregat d'una
peixateria.
Del que segurament no ens lliurarem enguany és del salmó fumat,
el rei dels canapès. Però més difícil ho tenen les ostres, que van
a 220 pessetes la unitat.
Els amants de la carn poden triar també entre els diferents
plats que s'imposen durant les festes. La porcella, l'estrella del
menú, es pot adquirir des de les més de 800 pessetes que costa la
peça de sis a set quilos fins a les 530 de la de més de tretze
quilos. «De tota manera, ara començarà a pujar, però no molt, entre
100 o 200 pessetes el quilo», afirma Alfredo, encarregat d'una
carnisseria.
La seva experiència al capdavant del comerç l'empeny a afirmar
que l'indiot, a 450 pessetes el quilo, és també molt sol·licitat,
així com els pollastres farcits, valorats en gairebé 1.000
pessetes.
Els embotits de Nadal tampoc no han patit variacions respecte
dels preus de l'any passat. Així, els diferents patès es poden
adquirir des de les 1.200 fins a les 1.900 pessetes per quilo,
mentre que les carns fresques típiques d'aquestes festes, com
l'ànec, el llom o l'indiot oscil·len entre les 1.600 i les 2.200
pessetes.
«El que la gent compra molt són les peces de cuixot salat»,
afirma Cati, dependenta en una xarcuteria. I com que la qualitat
mana, també aquest pernil es pot aconseguir entre 1.650 pessetes el
quilo o 3.800.
I ja per a les postres, la pinya, una de les fruites amb més
demanda en aquesta època de l'any, és ben barata, a només 198
pessetes el quilo. El raïm de Nadal, indispensable per a la nit de
Cap d'Any, tampoc no ha experimentat un augment espectacular, tot i
que cal recordar que no es tracta d'un producte barat, ja que es
troba a 360 pessetes el quilo. «No crec que el raïm pugi enguany.
N'hi ha molt», assenyala Eduardo, treballador d'una fruiteria.
Provinents d'un comerç o d'un altre, tots coincideixen que les
compres fortes encara no han arribat. Tothom espera fins al darrer
moment per omplir geleres i rebosts i són ben pocs els que
s'estimen més fer-ho gradualment.
Un cop confeccionats els menús per a les festes, només queda
completar-los amb un assortit dels dolços que més ens agraden a
tots: els torrons, mantegades, massapans i pastes típiques del
Nadal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.