Descobreixen la flor més vella del món

Sun Ge i David Dilcher, els geòlegs que varen fer la troballa a la Xina, estimen la seva edat canònica en gairebé cent cinquanta milions d'anys

TW
0

Geòleogs xinesos i estadounidencs identificaren a Xina els vestigis fossilitzats del que, segons sembla, és la més vella flor descoberta fins ara, i l'edat canònica de la qual va ser estimada en gairebé 150 milions d'anys, segons va informar la revista Science publicada divendres.

Amb aquesta troballa, realitzada per Sun Ge, de l'Institut de Geologia de Nankin (Xina) i David Dilcher, de la universitat de Florida a Gainesville, l'aparició en el nostre planeta de les primeres plantes angiospermes, és a dir, que floreixen i les llavors de les quals estan tancades en una fruita, es remunta a 25 milions d'anys més tard del que es pensava fins ara.

«Hem trobat, en l'època juràsica, les arrels de les plantes amb flors, el que demostra que una varietat propera a la magnòlia actual constitueix una de les primeres espècies de l'arbre genealògic de les plantes», explicà Dilcher.

Aquesta flor prehistòrica, no obstant, és molt diferent de les magnòlies actuals o dels crisantems, ja que no té pètals. Es tracta d'una flor només en el sentit científic del terme, ja que té fulles en forma de capolls que s'obren per alliberar les llavors.

«És el que podríem anomenar una flor prefloral», precisà el botànic estadounidenc.
Incrustada en un tros de calcària, el fòssil d'aquesta flor -dos talls d'un poc menys de 10 cm de llarg- va ser trobat el 1997 prop de la ciutat de Beipiao, a uns 400 km al nordest de Pekí. Segons sembla, la planta, gairebé intacta, quedà sepultada sota cendres després de l'erupció d'un volcà proper, segons els investigadors.

Fins a aquest descobriment, la flor més vella, un exemplar de 115 milions d'anys, s'havia trobat a Austràlia fa nou anys.
Els mètodes de datació utilitzats pels científics xinesos fixaren l'edat de l'espècie xinesa entre 142 i 148 milions d'anys.
Segons el botànic William Crepet, de la universidad Cornell a Ithaca (Estat de Nova York), aquesta vella flor xina també hauria de permetre posar un poc d'ordre en l'arbre genealògic d'aquest tipus de plantes.

«Aquest fòssil podria ayudar-nos a entendre les relacions que existeixen entre les diferents espècies, que sempre constitueixen un tema molt controvertit», escriu a la revista Science.