Rostres populars per al Tenorio més mallorquí

Personatges coneguts recuperaran «Ses aventures d'en Vergueta i n'Amaga-cantons», una paròdia des Mascle Ros

Alguns protagonistes i responsables del muntatge, ahir a Cort. | T. Ayuga.

TW
0

Serà el Tenorio més mallorquí, el que fa més befa d'aquest mite i, sense cap dubte, el més tardà de tots. I és que la versió mallorquina del clàssic de Zorrilla, feta a principi de segle per Jordi Martí Rosselló, es Mascle Ros, i que du com a títol Tenorio Mallorquí o ses aventures d'en Vergueta i n'Amaga-cantons no es representarà fins el mes d'abril en el Teatre Municipal. Les agendes ocupades dels protagonistes, gairebé com les de les millors estrelles de Hollywood, i la dificultat per recuperar i polir el text, han endarreit una estrena que la tradició mana que es representi el vespre del 31 d'octubre. Quan en Vergueta pugi a l'escenari, Tot Sants quedarà una mica lluny.

Però no cal patir. Quan arribi el moment, segur que haurà pagat la pena l'espera. I és que Taula Rodona Teatre, productora de l'obra, s'ha esforçat en el moment de triar els actors. No n'hi ha cap de desconegut. «Els artistes farem el que podrem, només esperam que no ens tireu tomàtigues», digué el batle de Palma, Joan Fageda, que féu broma sobre el fet que li hagi tocat el paper més dur. Fageda farà de Gil Abad, batle de Palma.

El Tenorio Mallorquí és una paròdia, vers per vers, línia per línia, de l'obra original. Amb aquest mateix plantejament, els personatges creats pel Mascle Ros tenen també una equivalència amb els personatges del Tenorio.

El Don Juan, el guàrdia municipal Vergueta en aquesta versió, serà el musicòleg Pere Estelrich. Donya Inés, ara la criada del batle, na Tonina, serà la periodista Lina Pons. Joan Martorell (responsable de TVE a les Balears), serà n'Amaga-cantons, don Luís Mejía a l'original i el tinent de batle Joan Bauzà serà, és clar, el Comandant, el caporal dels municipals, que en el de Zorrilla era Diego Tenorio. Catalina Cirer és una altra de les estrelles del muntatge. La delegada del Govern farà de Mare Priora, superiora de la Pietat. L'acompanyaran en el Convent la regidora de Cultura, Carme Feliu, que farà de monja de la Pietat. Completen el ventall polític Pere Sampol, que farà d'Avellana, el porter de la sala; Pilar Ferrer, que serà na Bleda (Brígida original); Antoni Roig, que farà de criat igual que Marilena Tugores. La cantant Miquelina Lladó farà de na Pepa, la filla del caporal de serenos; Joan Bibiloni serà en Xim, el criat d'en Vergueta, mentre que Xavier Abraham representarà en Gasparó, l'hostaler. Completen el quadre Planas Sanmartí, fent de criat; Joan Company, de porter de la Sala; Antoni Mir, també de criat; Joan Feliu, de mestre sec i Jordi Bayona i Carlos Durán seran els serenos. Tot un planter!

Adolfo Díez, el director del muntatge, destacà que amb aquesta representació s'havia volgut «recuperar la gran dramatúrgia popular mallorquina que és molt desconeguda». Carme Feliu apuntà, en aquest sentit, que s'havia volgut donar l'oportunitat de conèixer el text als joves i la de recuperar-lo als grans. El Tenorio Mallorquí està molt vinculat a Palma. «Era tot un recorregut per la Palma d'aquella època de la qual encara es mantenen moltes coses, com ara el convent», apuntà Díez.

Tenen reservada tota una setmana de Teatre Municipal, una cosa que espanta i sobretot quan encara no s'han començat els assaigs. Però no cal patir. La majoria ja han estat damunt un escenari, a l'Adoració dels Reis d'Orient de Llorenç Moyà.