Victorí Planells: «Volem que dissabte sigui una nit especial»

El líder d'UC espera que la presentació de «Toc i repicó» de dia 17 al Principal sigui un «concert impecable»

TW
0

«Sempre hem trobat que la gent de Mallorca ha acollit la cançó tradicional eivissenca com part del patrimoni tradicional, les nostres cançons les ha fet seves. A Mallorca ens estimen molt. Es mereixen un concert impecable». Qui així parla es Victorí Planells, el líder del grup UC, que dissabte 17 presentarà el darrer treball del grup, Toc i repicó, al Teatre Principal de Palma. Serà un concert especial, alguna cosa més que un recull de cançons damunt l'escenari. «Volem fer del concert una nit especial, no només de cançons. Perquè la cançó tradicional és un testimoni de manera d'entendre el país», explicà Planells.

El concert del Principal serà un reflex fidel de Toc i repicó. Només hi mancarà Marina Rossell. «Utilitzarem els mateixos instruments del disc, que són molts, i l'única diferència serà que al disc, a vegades, doblam un instrument i això al concert no ho podré fer», comenta el músic. Després de 25 anys d'història, el conjunt ha fet ja un parell de «Principals», però així i tot, tenen ganes de repetir. «A banda dels temes de Toc i repicó també farem com una antologia de les cançons més emblemàtiques del grup dels darrers vint-i-cinc anys», comentà Planells, que espera que el públic sigui heterogeni: «Esper que hi hagi generacions com la nostra, però també gent molt jove».

Els músics d'UC (Joan Moreno marí, Yaron Marko, Bartomeu Ribes, Pere Planes, Arbert Palou, Miquel Àngel Aguiló i Joaquim Redondo) fa dies que preparen l'actuació del Principal. «Ens vàrem concentrar tots un parell de dies a Eivissa», explicà el músic, per al qual «hi ha una reeixida de la música tradicional». En aquest sentit, Planells destacà la bona acollida que tingué la seva actuació a les festes de la Mercè de Barcelona. «Fou molt emocionant», apuntà.

«UC és més que una gent que fa música, una militància cultural. Volem fer música per recuperar la tradició dins d'un projecte de país, perquè arriba un moment que ja no saps on vius...», reflexiona Planells mentre recorda que a Eivissa només parla català un 37% de la població. Per a la gent d'UC, «Eivissa ja no és Eivissa», com resa una de les cançons del disc on s'han recolit bells romanços medievals, antigues cançons amoroses i cançons populars. Toc i repicó també inclou poemes de Josep Marí, Joan Colomines (que recorda la Formentera dels anys seixanta) i Isidor Macabich.

Tot és gairebé a punt, doncs, per al concert de dia desset. Flautes, timbals, castanyetes i picarols esperen que arribi el moment. La cita amb el projecte UC.