TW
0

Demà comença la Setmana dels Orgues Històrics de Mallorca, que arriba enguany a la XXII edició. Bàsicament seran tres els músics que interpretaran música barroca al llarg d'una setmana: Hans-Dieter Möller, Domingo Losada i Adalberto Martínez, i ho faran en els orgues de sa Pobla, Binissalem, el Socors, Sant Nicolau, Porreres, Sant Jeroni i Santanyí.

La música que sonarà en aquests instruments històrics serà del període en què es varen construir: Lorente, Mestres, Johan Sebastian Bach, Cabanilles, Purcell, Britten, Lidón,... la música dels mestres mallorquins haurà d'esperar fins que surtin a la llum manuscrits de l'època.

En els concerts de Sant Nicolau (dimecres dia 7, a les 20 hores) i de Porreres ( dijous, 8, a les 20.30 hores) hi participaran la Capella Mallorquina i els Amics del Cant Gregorià. Aquests concerts, que es repeteixen en cada una de les setmanes, comencen amb la música per a orgue, continua amb les obres corals i es tanca una altra vegada amb la música d'orgues perquè, segons varen explicar Bartomeu Veny (president de la comissió diocesana d'Orgues Històrics) i Antoni Mulet (organista i membre de la comissió diocesana), el nucli de la setmana és, precisament, l'orgue.

Dins la setmana també s'han programat concerts per a escolars. Dilluns, dia 5, serà a Santanyí; dimarts, als Socors; dijous, a Binissalem i divendres, a Porreres. Segons va comentar Veny, aquests concerts didàctics (amb alumnes de tretze i catorze anys) pretenen acostar als oients aquests instruments que són tan nombrosos que han fet que Mallorca fos considerada terra d'orgues.