Èxit de la iniciativa pilot d'escocells florits als carrers de Palma
Aquesta primavera han proliferat als carrers de Palma els denominats 'escocells florits', una iniciativa de l'àrea d'Infraestructures i Accessibilitat que consisteix a sembrar una mescla seleccionada de llavors que fa dues floracions a l'any i que té l'avantatge de requerir poc manteniment i consumir poca aigua.
També a Illes Balears
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Donald Trump declara la guerra comercial al món i imposa aranzels del 20% als productes europeus
- Vox continua donant creu
- Les Illes Balears haurien de tenir una policia autonòmica? El Parlament ho debatrà en el proper ple
- II Trobada de Dones dels Països Catalans: «Hem de fer la xarxa de dones més gran i més diversa, per a treballar pel País i per la gent que l’habita»
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La misión del "Baleares" es implantar si o si, la lengua del invasor. Si hay dos palabras diferentes que digan lo mismo siempre, siempre, usarán la de allá. Es solo un ejemplo. Hay que cumplir a rajatabla el cometido. Tanto Corbera como Catalina parecen nacidos esta Semana Santa. Basta ver quien hace de director y los colaboradores que tiene. Por cierto: es más adecuado decir garangola que escocell en este caso.
DCVB: Garangola: Clot que es fa tot al voltant d'un cep o d'altra planta perquè s'aprofiti millor l'aigua de pluja o de regor(Mall.) Escocell: Clot que el vinyater fa entorn d'un cep, treballant la terra que l'arada no ha pogut atènyer quan han passat els llauradors (Rosselló, Conflent). El significat és molt semblant i fins i tot queda molt més ben definit en el mot garangola. . No hi ha cap raó per no dir garangola
Està molt bé, queda guapo. Però amb els carrers i places bruts, sense vigiláncia per fer que la gent reculli els excrements dels seus cans i tiri els papars i les bosses de plàstic a les papereres i als contenidors, les floretetes no faràn gens ni mica de planta i desapareixeran en dos dies. Hi ha una gent molt incívica, que no estima gens el lloc a on viuen, que si no se la educa i se li fa veure que s'ha hi ha unes normes que s'han de respectar, perque si tothom fa el que li rota, amb tantíssimes persones com som, la ciutat se converirà en un caos tercermundista i antihigiènic, cap altra mesura orientada al medi ambient, a l'estètica o al patrimoni pot prosperar. Llavors hi ha l'altra història dels patinets i bicicletes que malgrat haver carrils bici, circulen per les aceres donant ensurts als vianants. Però no vull fer el comentari massa llarg i tots coneixem massa bé com està Palma i que hi ha altres ciutats amb una densitat piblacional igual o superior, que son portuàries o frontereres i per les que cada dia tsmbé passen milers de persones, que no estan ni la meitat de brutes i de deixades que Palma.
Si, Una iniciativa xula, i decorativa. Pero hi ha un dubte. Els propietaris de cans per a on els han de fer passatjar, pel costat dels arbres, o per les façanes? Personalment crec que és millor pel costat dels arbre.
D'això que la notícia en diu "escocell" a Mallorca sempre n'hem dit "garangola". Està bé que en català estàndard s'usin paraules de tots els dialectes, però ignorar absolutament la nostra manera de dir-ho per a introduir una paraula que aquí ningú coneix, pròpia només del dialecte rossellonès, em pareix bastant desencertat, perquè l'única cosa que s'aconsegueix és que la gent d'entrada no comprengui la notícia i llavors que –els qui saben la manera d'anomenar aquest clot entorn d'un arbre- es pensi que a Mallorca ho deim malament. La normalització del català no implica la renúncia a les nostres paraules tradicionals, sinó la dignificació d'aquestes paraules usant-les a registres formals. És llàstima que no s'aprofitin les ocasions per a mostrar i promoure el nostre patrimoni lèxic.
Una iniciativa xula.