La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha acordat autoritzar la participació del Consistori en la proposta del projecte 'ARV: Comunitats d'Energia Positiva Circular' per a la convocatòria de fons europeus en el marc del Green Deal Call, per a la transició energètica positiva del barri de Nou Llevant-La Soledad.
Segons ha explicat Cort, aquest projecte, en què participen sis ciutats europees, posa el focus en la lluita contra el canvi climàtic i l'emergència ambiental i proposa fer un pas més cap als reptes marcats en 2015 per la cimera de París.
La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha ressaltat que «ja no es tracta de reduir emissions, sinó de ser capaces d'absorbir més emissions de les que es generen».
En concret, es tracta d'un projecte pilot a quatre anys que en el cas de Palma se centra en La Soledad i Nou Llevant. D'una banda, preveu la rehabilitació energètica de l'arquitectura tradicional del barri i dels equipaments públics i, per un altre, que les noves promocions d'habitatge tinguin un consum molt baix, a més de ser generadores d'energies renovables.
Truyol ha destacat que el projecte és una oportunitat d'experimentació i innovació energètica d'una zona de Palma que ocupa 93 hectàrees i conté diversos components d'interès a nivell social, ambiental i urbanístic.
Objectius generals
Segons han apuntat, ARV és una paraula noruega que significa herència o patrimoni. L'objectiu del projecte és obrir el camí cap al desplegament a gran escala de Comunitats d'Energia Positiva Circular a tot Europa.
Entre els objectius més destacats han remarcat el fet d'aconseguir alts nivells d'eficiència energètica sense comprometre el confort i el benestar o utilitzar solucions innovadores i sostenibles per a l'emmagatzematge i la distribució d'energia local per a poder generar anualment un excedent d'energia renovable generada localment, és a dir, creant comunitats d'energia positiva neta i zero emissions.
La regidora ha explicat que la prioritat és aconseguir «edificis positius energèticament en barris sostenibles», d'una banda, gràcies a la transició en el disseny i la construcció dels edificis per a reduir les seves emissions i augmentar la seva eficiència energètica i, per un altre, fent que els edificis siguin energèticament positius, és a dir, que puguin produir electricitat i cobrir les seves necessitats de calefacció i refrigeració.