La bogeria de les fixies arriba a Palma
La nova moda en bicis són les de pinyó fix, que obliguen a circular sense aturar de pedalejar i no duen frens ni marxes
Els carrils bici de Palma cada cop estan més plens, potser per la crisi, per l'encariment del petroli o per la necessitat de fer exercici. Tant se val, les bicicletes han tornat a la ciutat. Anar en bici està de moda, i la darrera són les fixies. Es veuen per tots els carrers de capitals com Barcelona i Londres, i a Palma ja comencen a ser populars. Són les bicicletes de pinyó fix (fixed gear, en anglès), abans reservades al ciclisme en pista.
Quan un puja a una fixed gear descobreix una nova forma d'anar en bicicleta. El pinyó fix obliga a pedalejar contínuament. No s'hi pot circular en punt mort. Si la bici està en moviment, els pedals també i, en conseqüència, les cames. Per si no n'hi hagués prou, no du frens ni marxes. Per aturar, s'ha de pedalejar a la inversa, fer molta força a les cames o allò que sigui per poder frenar.
És, per tant, una forma primitiva de colcar en bici, molt més propera al monocicle. "Quan vas en fixie tens la sensació de formar part de la bicicleta. Tu i el vehicle sou un de sol". Així ho expressa Domiciano Brezmes, ciclista urbà o fixer. Aquesta modalitat de bicicleta nasqué cap als anys setanta a mans dels joves carters i repartidors de Los Angeles. Aquests adaptaren les bicicletes de pista a les vies urbanes, i d'aquest fet en resultaren les fixed gared. Així, aconseguiren circular per carretera a gran velocitat (no pots aturar de pedalejar). A més, les fixies són lleugeres, només pesen uns vuit o nou quilos i el seu manteniment és igual de simple que la seva estructura; no es poden rompre les marxes, ni els frens, ni tota la sèrie d'afegits que porten les bicicletes modernes.
Un característica interessant de les fixies és el disseny, que acostuma a ser d'un estil minimalista i retro, encara que el moviment fixie també ha fomentat que cadascú es fabriqui la seva pròpia bicicleta, com és el cas de Francisco Hernández (foto de dalt). Així, han sorgit multitud de dissenys i han reaparegut altres tipus de bicicletes, com la single speed i el contrapedal.
La single speed, tal com el seu nom indica, és una bicicleta amb una sola marxa, però amb frens i pinyó lliure. El contrapedal és una opció que permet frenar pedalejant cap enrere i que té un petit marge per deixar el pinyó lliure. La roda de darrere pot combinar un pinyó fix i un de lliure, i, girant-la, una fixie es converteix en single speed. És el flip-flop.
El fenomen fixie comença a ser ben visible als carrers de Palma. Hi ha un grup d'usuaris d'aquest tipus de bicicleta que es reuneix cada dijous a la plaça d'Espanya per tal de recórrer la ciutat. A més a més, cada dimecres juguen a bike-polo (en lloc de cavalls, s'hi empren bicicletes) a la plaça dels Patins. El col·lectiu espera que el joc agradi a més gent i, a la llarga, es pugui organitzar una lliga de bike-polo.
També a Illes Balears
- S'ha mort Pere Sampol Mas, el polític que va dur el sobiranisme d'esquerres a les més altes cotes de poder
- SOS Residents: «Diguem prou a la carrera 312 i a la Mallorca convertida en parc temàtic»
- És el 'colmo', Pere!
- Horari del comiat a Pere Sampol al cementeri de Montuïri
- Conseqüències de la prova cicloturista Mallorca 312: gent confinada a ca seva durant hores i retencions de més de vuit quilòmetres
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Com a conductor d'automòbil, vianant i ciclista esporàdic he de dir que estic ben content de que la gent comenci a emprar més la bicicleta. Jo mateix l'empro més sovint d'ençà hi ha carril bici a Palma (encara que no està prou ben fet pel meu gust). Realment crec que el tipus de bicicleta no és problema si el conductor és responsable/prudent. Crec que el ciclista que es veu a la foto té tot el dret del món a circular per Oms. És una via pública de més de 3 metres d'ample, i si no hi ha molta gent és molt fàcil baixar o pujar sense topar amb els vianants. A més hi ha moltes zones a Palma que no estàn connectades per carril bici. El que s'hauria de fer és deixar menys espai als cotxes i donar més privilegis a la bicicleta, que penso ens convertirà en una ciutat moderna i actual.
No tots els delictes i faltes tenen pena. Suposem que tothom faci lo que fa aquest individu de la foto, anar a lloure, un amb somera, altre en carro, altre a cavall, altre amb un tanc de 50 tones, etc. Ès un sociòpata, fa lo que li dona la real gana, crec que ara se diu "killo".
Al Sr. Do not visit Majorca.- On està tipificat que és delicte? A l'ordenança de l'Aj.? Al codi de circulació? Abans d'acusar, justifica o argumenta.
Som un usuari i defensor de la bicicleta per Ciutat. Vaig pel carril de les Avingudes cada dia; no és gens perillós i, encara que m'atur cada vegada que el semàfor-bici està vermell, és molt ràpid. Dit això, i a més d'insistir que defens el carril de les Avingudes per sobre de qualasevol alternativa, vull dir que és imprescindible el control policial dels ciclistes, ben igual que n'hi ha per als automobilistes (aprofit per a dir que també s'haurien de multar els cotxes que aparquen als carrils de bicicletes o els invadeixen): s'han de multar els ciclistes que se boten semàfors, que no respecten els passos zebra per a vianants al carril, que corren de manera clarament imprudent, i també s'han de controlar els vianants que caminen pels carril-bici com si fossin voravies. I s'ha de normativitzar l'ús de la bici: velocitat màxima, tipus de bicicleta autoritzada, etc. Si no, les crítiques ferotges contra la bici que fan els "senyors i amos de la ciutat", els que menen cotxe, tindran justificació; i els bastarà poc més per acabar amb nosaltres!.
El bergant de la foto que va en bicicleta està cometent una falta o un delicte per circular per via peatonal. Aquest tipus de bicicleta no se pot usar per circular per les vies públiques, ès un tipus de bicicleta per joc. Aquí hi ha un delicte.