La bogeria de les fixies arriba a Palma

La nova moda en bicis són les de pinyó fix, que obliguen a circular sense aturar de pedalejar i no duen frens ni marxes

Francisco Hernández, fixer, baixa per la costa del carrer dels Oms, a Palma.

TW
5

Els carrils bici de Palma cada cop estan més plens, potser per la crisi, per l'encariment del petroli o per la necessitat de fer exercici. Tant se val, les bicicletes han tornat a la ciutat. Anar en bici està de moda, i la darrera són les fixies. Es veuen per tots els carrers de capitals com Barcelona i Londres, i a Palma ja comencen a ser populars. Són les bicicletes de pinyó fix (fixed gear, en anglès), abans reservades al ciclisme en pista.

Quan un puja a una fixed gear descobreix una nova forma d'anar en bicicleta. El pinyó fix obliga a pedalejar contínuament. No s'hi pot circular en punt mort. Si la bici està en moviment, els pedals també i, en conseqüència, les cames. Per si no n'hi hagués prou, no du frens ni marxes. Per aturar, s'ha de pedalejar a la inversa, fer molta força a les cames o allò que sigui per poder frenar.

És, per tant, una forma primitiva de colcar en bici, molt més propera al monocicle. "Quan vas en fixie tens la sensació de formar part de la bicicleta. Tu i el vehicle sou un de sol". Així ho expressa Domiciano Brezmes, ciclista urbà o fixer. Aquesta modalitat de bicicleta nasqué cap als anys setanta a mans dels joves carters i repartidors de Los Angeles. Aquests adaptaren les bicicletes de pista a les vies urbanes, i d'aquest fet en resultaren les fixed gared. Així, aconseguiren circular per carretera a gran velocitat (no pots aturar de pedalejar). A més, les fixies són lleugeres, només pesen uns vuit o nou quilos i el seu manteniment és igual de simple que la seva estructura; no es poden rompre les marxes, ni els frens, ni tota la sèrie d'afegits que porten les bicicletes modernes.

Un característica interessant de les fixies és el disseny, que acostuma a ser d'un estil minimalista i retro, encara que el moviment fixie també ha fomentat que cadascú es fabriqui la seva pròpia bicicleta, com és el cas de Francisco Hernández (foto de dalt). Així, han sorgit multitud de dissenys i han reaparegut altres tipus de bicicletes, com la single speed i el contrapedal.
La single speed, tal com el seu nom indica, és una bicicleta amb una sola marxa, però amb frens i pinyó lliure. El contrapedal és una opció que permet frenar pedalejant cap enrere i que té un petit marge per deixar el pinyó lliure. La roda de darrere pot combinar un pinyó fix i un de lliure, i, girant-la, una fixie es converteix en single speed. És el flip-flop.

El fenomen fixie comença a ser ben visible als carrers de Palma. Hi ha un grup d'usuaris d'aquest tipus de bicicleta que es reuneix cada dijous a la plaça d'Espanya per tal de recórrer la ciutat. A més a més, cada dimecres juguen a bike-polo (en lloc de cavalls, s'hi empren bicicletes) a la plaça dels Patins. El col·lectiu espera que el joc agradi a més gent i, a la llarga, es pugui organitzar una lliga de bike-polo.