En el primer vídeo de la sèrie Notícies de Llengua s’hi mostren dades corresponents als usos i coneixements lingüístics dels joves d’entre 15 i 29 anys extretes de l’anàlisi de l’Enquesta d’usos lingüístics a les Illes Balears 2014, estudi dut a terme entre els darrers mesos de 2014 i el primer de 2015, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears. En el vídeo podem veure que el coneixement de català dels joves és alt, ja que aproximadament un 80 per cent dels joves enquestats saben parlar i escriure en català.
Aquest percentatge alt pel que fa al coneixement disminueix quan observam quin ús real fan de la llengua. Així, doncs, observam que el 50 per cent dels joves enquestats nascuts a les Illes Balears parlen català habitualment. També, pel que fa a l’ús, veiem que una part considerable dels joves enquestats, un 70 per cent, quan inicien una conversa en castellà i els contesten en català, passen a parlar en català.
En relació amb les dades recollides entre els anys 2003 i 2004 a l’Enquesta sociolingüística 2004 (ES2004), el català ha augmentat 2,3 punts percentuals com a llengua inicial, és a dir, com a llengua materna, entre els joves.
Finalment, pel que fa a la unitat de la llengua, 9 de cada 10 joves estan d’acord que la llengua de les Illes Balears, el País Valencià, Andorra i Catalunya és la mateixa.
A aquest vídeo, el seguiran dos vídeos més: un tractarà dels usos lingüístics i el consum cultural, prenent com a base les dades procedents de l’estudi Baròmetre de la cultura 2010, l’estudi El consum cultural de les Illes Balears. Informe dels resultats 2016 i les dades obtingudes a l’EULIB2014; l’altre presentarà dades sobre els canvis demogràfics viscuts durant els últims anys a les Illes Balears i la repercussió evident que tenen aquests canvis en la situació sociolingüística. La idea de divulgar les dades sociolingüístiques mitjançant vídeos ha estat impulsada pel Centre de Documentació en Sociolingüística de les Illes Balears (CDSIB), gestionat pel Grup de Recerca en Sociolingüística de les Illes Balears (GRESIB).
Els objectius del CDSIB són: oferir informació actualitzada sobre qüestions relacionades amb la sociolingüística, donar suport documental en la recerca lingüística i sociolingüística, difondre productes de valor afegit i fomentar l’elaboració de treballs sobre la situació sociolingüística de les Illes Balears.
El suport de la Direcció General de Política Lingüística (Conselleria de Cultura, Participació i Esports) ha permès actualitzar el lloc web del Centre i fer que els documents (bibliografies selectives, dades estadístiques, campanyes lingüístiques, etc.) siguin accessibles de manera més fàcil i intuïtiva.
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Sense cap producte català: http://blocs.tinet.cat/tokra/files/2019/01/sense-cap-producte-catala-.jpg L'Assemblea d'Extremadura demana la guerra contra Catalunya: https://www.larepublica.cat/lassemblea-dextremadura-declara-la-guerra-a-catalunya-aprovant-que-sapliqui-un-155-molt-mes-dur/ Ara els jutges espanyols volen desfer l'ensenyament: https://elmon.cat/societat/tres-centres-barcelona-tarragona-obligats-impartir-25-classes-castella https://www.vilaweb.cat/noticies/tsjc-obliga-canviar-regim-linguistic-tres-escoles-catalanes/ Encara més: https://www.larepublica.cat/la-justicia-espanyola-contra-un-comandament-dels-mossos-per-defensar-els-votants-l1-o/ El Guerra diu que la televisió catalana és un càncer: https://www.vilaweb.cat/noticies/guerra-insults-tv3/
Maleducat és el que entra als fòrums en Català escrivint en Castella per molestar, rompre l'harmonua, i perque se és barroer.
7 de cada 10 jovenes inician la conversación en castellano y si les contestan en catalán, siguen con educación, comunicandose en castellano.
-Es així efectivament i aquest es el gran defecte que tenim els catalanoparlants que a la que nos trovem algù que nos parla en castellà noltros també.- Ja he explicat altres vegadas una gratificant experiencia viscuda a Catalunya fa mols anys quan parlan amb un jove andalús ,(pero que desde infant había estudiat a Catalunya) em va dir,...……"de vegadas sembla que us fa vergonya o teniu algún tipus de complex de parlár amb catalá a la vostra terra quan ho feu amb un castellanoparlant,...…..(i segui dient),..........…….."vosaltres no sou conscients que excepte els nou vingunts o la gent molt gran tots entenem el català encare que no el parlem perqué ningú nos pot obligar a fer-ho, pero jo us recomano que sempre ens parleu amb la vostra llengua perquè NOS FEU UN FAVOR en els castellanoparlants ja que així anem agafant cada vegada més el coneixement i fluïdesa del catalá",.......,(i remata la jugada dient),........."per tant tú parlem sempre en català i si hi ha alguna paraule que no entenc no pateixis que ja et preguntaré el que vol dir això o allò",........ -Estimats lectors, CHAPEAU per aquest ciutadá.- Desde aquell día i mentres no sigui totalment imprescindible parlo sempre en català encare que reconec que en va costá molt amb els meus veins castellanoparlants que al principi me miraben com si fos un bicho raro jajaja, peró ara ja están acostumbrats.- Aquest es el cami encare que ens costi una mica al principi.- Força i determinació es lo que fa falta.
Exactament, minoria comanda, jo també ho faig i crec que si ho féssim tots els mallorquins que estimam la nostra llengua, ja se'n cuidarien d'entendre'ns. Com bé dius, hi ha molts llocs on anar a comprar i restaurants igual.
Només els polítics dretans espanyolistes estan en contra de la unitat de la llengua. Els motius ja els saben de sobres, i no cal tornar-los a explicar. Perseverar és l´únic que podem fer, doncs com que no tenim un estat propi, estem en inferioritat de condicions respecte a les altres llengües. Arribarà un dia que la nostra llengua serà oficial a Europa i al món , estimada i respectada. Però per això necessitem a tots i totes, doncs l´enemic principal és l´estat espanyol.
O sigui que la nostra poblacio esta condicionada per un rònic vint per cent, que és supremacista del Castellà i etnocentrista de la ètnia messetària. Però jo ho tenc ben clar: Si vaig a un comerç, deman en Mallorquí i me contesten en Català com poden o me segueixen en Castella, contestant sobre el que he demanat no dic res, però si me diuen que no m'entenen o directament m'imposen el Castellà, gir la esquena i m'en vaig a comprar a un altre comerç. Per comercos no estam, fins i tot per farmàcies, que no estam.