L'aleshores cap de l'Estat espanyol, Francisco Franco, va acudir a tots els actes oficials que va viure durant la seva visita a Mallorca al costat de la seva dona, Carmen Polo de Franco, que va ser homenatjada en diverses ocasions pels residents.

TW
0

El 15 de maig de 1947 l'aleshores cap de l'Estat espanyol, Francisco Franco, va acudir de visita oficial a Mallorca en companyia de la seva dona Carmen Polo per lliurar un grup d'habitatges protegits, participar en una ofrena de fruits a Inca, visitar la base d'hidroavions de Pollença i inaugurar el monument «als gloriosos caiguts del creuer Baleares».

Segons va titular el periòdic Baleares en la seva portada, Palma va tributar al cabdill «un apoteòsic acolliment» amb desenes d'autoritats eclesiàstiques, polítiques i socials i milers de persones que van sortir al carrer per assistir a la desfilada triomfal de les principals tropes militars de l'exèrcit de Franco. Entre tots els presents va acudir també una nodrida representació de les comissions municipals d'Eivissa, de les Germanors de Pagesos i un grup de «diverses senyoretes vestint vestits típics», i al capdavant de les quals marxaven el llavors alcalde de Vila i procurador a les Corts, César Puget Riquer, el de Santa Eulària, Bartolomé Tur Clapés, el de Sant Antoni, Vicente Prats Prats, el de Sant Joan, Jaime Marí Roig, el de Sant Josep, Antonio Ribas Ribas, i el de Formentera, Antonio Serra Torres.

Tal com es recull en una informació publicada en la primera etapa de la revista Eivissa, llavors pertanyent a la Societat Cultural Ebusus, les representacions eivissenques van estar presents en tots els actes. Fins i tot, «el Cap de l'Estat va dedicar especial atenció a l'alcalde de Vila, interessant-se pels problemes de la ciutat, primer en la recepció celebrada a Capitania General i segon en l'homenatge a les Pitiüses en la Diputació que es va celebrar el 16 de maig. Concretament, la publicació precisa que Francisco Franco, «amb senzilla cordialitat i afecte», es va interessar pels problemes que afectaven llavors a Vila com «els termes municipals, les comunicacions marítimes i aèries o les carreteres, posant de manifest el seu perfecte coneixement».

Per això, els representants de la ciutat van decidir lliurar dos presents, tant a la dona del cabdill, Carmen Polo, com a la seva única filla, Mari Carmen. Segons la revista Eivissa, en el cas de la primera, l'alcalde de Vila, César Puget, després de lloar la figura «del meu general» i després de demanar-li «amb les majors anheles dels nostres cors» que no abandonés les Pitiüses mentre Déu vulgui conservar la vostra preciosa vida per bé de la nostra», va lliurar un magnífic escarabeu o pedra sigilària d'àgata verda, procedent ni més ni menys que de la necròpoli púnica romana de Vila i que havia estat cedida de forma «desinteressada» al Consistori per l'estudiant Manuel Busom.

Concretament, i tal com explica la revista es tractava d'una figura «d'importació cartaginesa, possiblement dels segles IV i III abans de Jesucrist» amb un gravat en la seva part inferior d'art egipci que representa la figura d'Osiris al costat de dues figures de Set, en una estampa que «probablement» representava el triomf del principi de la vida i el bé, encarnat en Osiris, sobre el mal, representat en Set». A més, la figura anava muntada en una «armadura d'or, reproducció exacta d'unes altres del període púnic trobades en la mateixa necròpoli i que figuraven en les col·leccions del Museu Arqueològic d'Eivissa, i penjat d'un collaret format per un cordó d'or».

Fins i tot, el regal anava dins d'un estoig, «reproducció en miniatura d'un sarcòfag, antropoide egipci de 30 per 8 centímetres» que va ser tallat pels alumnes de l'Escola d'Arts i Oficis de Vila «utilitzant la fusta de les oliveres mil·lenàries que tant abunden en l'esmentada necròpoli». Igualment, també eren obra dels estudiants els herratges en plata i una inscripció gravada en una placa del mateix metall en la qual es podia llegir: «L'Ajuntament d'Eivissa a l'Excma. Sra. donya Carmen Polo de Franco - Maig de 1947».

Finalment i segons s'expliquen diverses de les cròniques de l'època «el Generalísimo va agrair l'homenatge i les seves esposa i filla es van mostrar molt complagudes, obsequiant a les senyoretes vestides a la manera antiga amb sengles roses arrencades dels rams de flors que els havien ofert».