Cardona, Viaene i Ordinas, principals acusats del cas Scala, ahir a l’Audiència.

TW
5

Antònia Ordinas, exgerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) durant el segon Govern de Jaume Matas (2003-2007), declarà ahir que autoritzà una “subvenció encoberta” de 36.000 euros a Asaja, llavors presidida per l’actual conseller d’Agricultura, Biel Company. Així va respondre les preguntes del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach durant la tercera jornada del judici pel cas Scala, que jutja la presumpta trama corrupta entorn del CDEIB, d’on pogueren desviar 8,27 milions d’euros públics.

Horrach va exhibir dues notes amb referència als pagaments a Asaja, en una de les quals apareixia la xifra de 12.000 euros, mentre que en la segona la quantia ja s’elevava als 36.000 euros. Respecte de la primera anotació, Ordinas admeté que es tractava d’un conveni amb Asaja per ordre de l’exconseller de Comerç Josep Juan Cardona.

Com ja va fer en la primera jornada de la seva declaració, l’exgerent del CDEIB carregà contra el polític eivissenc, a qui assenyalà com a líder de la trama i supervisor de tot el que es gestà en el Consorci. “Vaig rebre una ordre de Cardona que em telefonaria Biel Company, llavors president d’Asaja, per concretar un estudi per 12.000 euros”, digué Ordinas, qui admeté que es va pactar la col·laboració abans de fixar la utilitat de l’estudi. Tanmateix, subratllà que els treballs “es feren i es justificaren adequadament”.

Minuts més tard i preguntada per l’abonament de 36.000 euros a Asaja, Ordinas assegurà que entenia que es tractava de subvencionar de manera irregular l’associació dirigida per Biel Company.

Aquesta no fou l’única ocasió en què Ordinas –que ahir finalitzà la declaració– va carregar contra l’extitular de Comerç.  Insistí que estava al corrent de tot el que es duia a terme en el si del CDEIB i apuntà que consultava al conseller “totes les decisions”. Fins i tot, arribà a dir que havia tingut “por” per les represàlies de Cardona, una vegada que el cas començà a sortir a la premsa.

Notícies relacionades

L’exgerent del CDEIB contestà ahir les preguntes del fiscal, de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, de les defenses dels acusats i de la presidenta del Tribunal. Va seguir el mateix esquema en totes les seves respostes. Reconegué el cobrament de comissions –que es repartien entre ella, Cardona i l’exdirector de Promoció Industrial Kurt Viaene– i la creació d’empreses fantasma per lucrar-se. Sobre això, es referí al projecte Honey Moon, que consistia a dur a Balears parelles xineses acabades de casar per conèixer les Illes i a través del qual els tres feien comptes embutxacar-se 240.000 euros.

Finançament del PP

Així mateix, Ordinas apuntà Cardona i Viaene com els “únics responsables” que varen poder autoritzar el pagament del transport de publicitat electoral del PP entre Palma i Eivissa amb càrrec als fons del CDEIB. Es tracta de fullets elaborats de manera gratuïta pel publicista Joan Rosselló, també imputat en la causa, i que rebé contractes per valor de 5,5 milions d’euros del Consorci. Segons relatà Ordinas, tot començà quan Cardona la cità al seu despatx del Parlament balear, on li va comentar que tenia interès en l’elaboració d’uns fullets que detallassin les accions que el PP havia dut a terme a Eivissa i Formentera durant la legislatura i li interessava que se n’encarregàs Joan Rosselló de manera gratuïta, ja que al llarg del mandat “havia rebut una gran facturació del CDEIB”.

El transport es va efectuar a través de l’empresa Mex-Trascentro, que va cobrar al CDEIB 10.585 euros, segons una factura en la qual apareixia camuflat el transport sota el nom Productes 5 Estrellas. Ordinas, però, declarà ahir que no havia tingut coneixement d’aquest rebut fins que es començà a instruir la causa.

Implicació de Pastor

L’acusada també relatà que el batle de Manacor, Antoni Pastor, va pressionar perquè el Consorci contractàs com a assessor el directiu d’una empresa perlera que “no va fer cap treball”, amb relació a Pedro Veny, també imputat en el cas. Ordinas indicà que així li ho va transmetre Cardona i reafirma l’acusació contra Pastor que ja realitzà Viaene dilluns passat. La primera vara de Manacor compareixerà com a testimoni a petició de la defensa de l’exconseller.

Per un altre costat, Juan Enrique Riera, exassessor jurídic extern del CDEIB, declarà ahir com a imputat i afirmà que la “urgència immediata” que exigia Cardona feia “impossible” una contractació “lògica i normal” per part de l’organisme.