Fa quatre anys que els apartaments a mig acabar formen part d'un paisatge proper a les cales verges de Manacor. | Guillem Mas - G.Mas

TW
13

 

Com si es tractàs d'una ciutat fantasma, la urbanització de 200 habitatges unifamiliars que es projectaren dins 11 hectàrees vora l'Estany d'en Mas és, quatre anys després de la fallida de l'empresa constructora, l'estampa més viva del fracàs del boom del totxo i del model que, segons el GOB, vol tornar a impulsar ara el Govern de José Ramón Bauzá. Les normes subsidiàries de Manacor donaren via lliure al que havia de ser Terràpolis, una macrourbanització amb dos centenars d'habitatges i amb una capacitat per a 800 persones. Es quadriplicava així la població de l'Estany d'en Mas, que l'any 2005 es xifrà en 150 persones.

L'agost de 2008, la promotora Martinsa-Fadesa, que inicià les obres amb el suport de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), féu fallida i la urbanització quedà a mig fer. Totalment deserta. La bancarrota de la promotora deixà múltiples damnificats: compradors estrangers i de la Península que havien dipositat una fiança, i obrers i proveïdors sense cobrar. El cas, però, encara és als jutjats i quatre anys més tard no s'ha trobat cap solució per a aquest betlem que, pel GOB, és "un atemptat ecològic, un femer d'11 hectàrees, un torrent ple d'enderrocs... un autèntic desastre".

Les Covetes

L'estampa és tètrica i recorda els 67 apartaments de les Covetes, però amb el frontis acabat i amb algunes persianes. La resta: vials sense finalitzar, ni aigua ni corrent, cases que es comencen a enderrocar i tot un itinerari que demostra que els obrers abandonaren tot d'una la feina quan saberen que no cobrarien cap hora més; carreretes amb ciment i una pala, maquinària a balquena, bastiments, sacs de ciment, enderrocs...

 

Adrover: "Aquesta és la medicina de Bauzá"

El portaveu del GOB, Jaume Adrover, aprofità per criticar que el Govern de Bauzá "ha penjat el cartell de Zu Verkaufen/For Sale/Se Vende, ja que aquests dies assistim a una espècie de subhasta territorial sense precedents". Els ecologistes denuncien que "Bauzá anuncia al món que qualsevol inversió privada, per esbojarrada que sigui, és benvinguda a les Illes, tant si és un camp de golf, com una urbanització, un pueblo mallorquín, un parc temàtic o un port esportiu". "Aquesta és la medicina que ens ha duit al fracàs territorial, ambiental i social", diu.