Antoni Gelabert és un home que estima el camp. L'elaboració d'oli li ha permès retrobar les arrels i comercialitzar una marca de cada cop més valorada.
Com començàreu amb l'olivar?
El nostre olivar surt perquè vam haver de muntar un agroturisme a Roqueta. La necessitat de disposar d'una explotació agrícola em va dur a sembrar 3 hectàrees d'olivar. Amb això, ja em bastava per complir els requisits. Ara ja en tenc un poc més, perquè n'he anat sembrant.
I tot d'una ja féreu oli?
El segon any, els arbres començaren a fer oliva. Durant el quart any ja vaig treure uns 540 litres d'oli. Vaig decidir registrar una marca, Roqueta, i vaig moldre l'oliva i embotellar l'oli a Sóller. Més tard vaig decidir organitzar-me millor i vaig instal·lar una petita embotelladora a Roqueta. I la darrera anyada ja férem uns 3.000 litres d'oli.
Teníeu coneixements previs d'olivicultura?
No d'una manera especial. Tot ha anat bé, perquè som fill de pares pagesos i tenc una gran passió pel camp. Ho he viscut de petit. L'únic que he fet és escoltar, llegir llibres i anar a xerrades. I si tenc dubtes, deman consell als tècnics. Gràcies a això he aconseguit treure un oli molt ben valorat pels especialistes i consumidors.
Com és el vostre olivar?
Es troba en una terra molt bona, i això ja hi ajuda molt. Tenc les oliveres en diferents parcel·les, a Maria. Totes són arbequines, sembrades en un marc de plantació de 7 per 5 metres.
Com és el vostre oli?
Ens surt un oli excel·lent. De baixa acidesa i afruitat. Per obtenir un bon oli, s'ha de parar esment en l'arbre: adobar, exsecallar i fer la feina ben feta. L'arbre s'ha de tractar bé. Això i collir prest l'oliva és la manera de fer un oli de qualitat. Nosaltres la collim la darrera setmana d'octubre i a començament de novembre.
Quines feines feis a l'olivar?
El meu sistema és la paciència i la insistència. Ser-hi al damunt i fer les feines quan toca. Així mateix, llogam gent per fer l'exsecallada i la collita, però la resta de la feina la faig jo. A l'estiu pas els cultivadors per refrescar la terra. Enguany, per cert, ha estat un any crític per la manca d'aigua que tenen els arbres. Nosaltres no regam. L'olivar el sembram de favó i amb ell feim adob verd. Durant el març, ve un exsecallador, que fa totes les oliveres. Les restes les pos amb el favó, tot picat, mesclat i tapat de terra.
Teniu problemes de plagues?
De problemes només en tenim per una mica -molt poca- de mascara. Basta un dia ennigulat i el contrast de temperatura fa que les fulles caiguin. La mosca, en canvi, no ens n'ha donat gaires, de problemes. Però si no ens n'ha donat només és perquè la combatem i ens en prevenim de manera molt eficaç.
Com feis la comercialització de l'oli?
Al camp, el problema és haver de vendre només al majorista. Jo comercialitz l'oli de manera directa al Corte Inglés, a botigues de gurmet, a l'aeroport i a l'Hipermanacor, entre altres. La comercialització la faig jo mateix. A l'agroturisme també hem obtengut bons resultats: algun client ens ha demanat remeses d'oli cap a Alemanya. Si tens un bon oli, hi tens molt de guanyat. Cada any he aconseguit acabar-ne la producció, tot cercant els clients a mesura que les necessitats de la producció m'ho exigien.
Heu tengut cap premi?
Diversos gastrònoms de Mallorca i Catalunya l'han valorat molt bé. Alguns grans cuiners me l'han demanat. El nostre oli també ha tengut el reconeixement d'oli corporatiu de Mallorca del 2010.
Com va l'agroturisme?
L'agroturisme va bé. És petit, però jo de moment no conec gaire la crisi. Vaig començar el 2005, i més o menys ens defensam. Sobretot de mitjan maig a final de setembre, que és quan hi ha més reserves.
Com veis el camp de Mallorca?
Veig el camp bastant malament, però els pagesos s'han d'especialitzar i han de mirar d'arribar als punts de venda directament. Si no vens tu mateix el producte, hi ha poques possibilitats d'aconseguir la rendibilitat imprescindible. Han de fer productes de qualitat, que puguin obtenir un valor afegit i trobar el mercat que els correspon. Això tan sols és possible si es fa una bona feina.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.