Guillem Febrer, Aina Mascaró i Marta Vilardell, ahir a la seu. | G.Mas

TW
1

La mala situació econòmica que travessa Estel de Llevant, entitat que treballa amb persones amb problemes de salut mental, amenaça d'acabar amb un Expedient de Regulació d'Ocupació que afectaria directament els treballadors del centre de dia. A més, si les finances no milloren, les conseqüències podrien ser molt més greus.
La causa de tot plegat és la manca d'un pressupost estable que fa que sempre hagin d'estar pendents de subvencions i ajudes d'institucions que, en molts de casos, es cobren molt tard. La crisi econòmica ha accentuat encara més aquesta precarietat.

"La manca d'un pressupost estable que ens asseguri poder oferir tots els nostres serveis sense problemes durant tot l'any és allò que ens ha duit a aquesta situació. A això hi hem d'afegir que depenem de subvencions que es convoquen un any si i un altre no, que baraten i que cobram quan les admnistracions poden i de les ajudes dels ajuntaments de la comarca de Manacor", explica el gerent Guillem Febrer. Ara, el centre de dia de salut mental pot patir un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que podria suposar el tancament del servei un dia a la setmana. Actualment s'hi dediquen quatre treballadors.

Estudi

Per avalar la seva tasca, Estel de Llevant i l'Hospital de Manacor han realitzat un estudi en què es demostra que els serveis de l'entitat fan estalviar 70.000 euros anuals al centre hospitalari. Aquest fet radica en què Estel de Llevant ofereix un servei que ajuda a la inserció en la comunitat i que agilita la sortida de l'hospital. A més, un dia d'estada a l'àrea de psiquiatria costa 450 euros.

"És per tot això que necessitam estabilitat, la nostra funció és molt important", diu Febrer. La tasca que es desenvolupa al centre ve avalada per la coordinadora d'infermeria de l'àrea de psiquiatria de l'hospital, Marta Vilardell. "Quan la fase aguda està superada, és vital el centre de dia per a la inserció dins la comunitat. Estel de Llevant necessita i es mereix un pressupost estable per no haver de dependre sempre de les subvencions. Fan una gran feina", conclou. Aina Mascaró, la coordinadora del centre de dia de salut mental d'Estel de Llevant, defensà que "amb els recursos estalviats gràcies al centre de dia es podria garantir una estabilitat econòmica i evitar situacions crítiques com les que patim per dificultats en el finançament".

Pel que fa a les activitats, a l'any 2010 es va arribar a tenir una llista d'espera de 28 persones. A més, un 56 per cent de les altes del centre de dia durant l'any passat foren positives. Això vol dir que es donaren d'alta per milloria de l'usuari, la majoria gràcies a la seva inserció laboral a través dels serveis d'inserció laboral de l'associació. A més, des d'Estel de Llevant s'ha detectat una disminució dels casos d'esquizofrència i un augment de les depressions majors i trastorns de personalitat i d'estat d'ànim.