Des de fa set mesos diversos treballadors recuperen la zona del pou Poal i ho fan de manera tradicional, sense maquinària.
Fa 136 anys, amb la posada en marxa de la línia ferroviària de Palma a Inca es condemnà a Binissalem l'accés tradicional a peu al pou Poal, un pou molt singular, ja que és de tipus cigonyal (típic d'Egipte i l'Índia) que es troba als afores del municipi i que pensen que és únic a les Illes. Ara, un segle després, el Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA), que col·labora amb l'Ajuntament de Binissalem per recuperar el pou, demana que es construeixi un pas soterrat que enllaci el poble amb la zona del pou Poal.
"Sabem que el que demanem és complicat i que s'ha de realitzar un estudi per veure la viabilitat de crear un pas sota les vies del tren, però Binissalem es mereix poder gaudir del camí que els seus ancestres utilitzaven per anar a la zona", explica Bernat Fiol, portaveu de GADMA.
Els ecologistes volen que "es creï un petit pas per a vianants perquè hi passi una persona o dues i així la gent del poble podrà accedir-hi sense utilitzar camins posteriors, o un nou pas elevat que construí SFM (ja que es prohibí el pas del vianants a través de les vies)". El batle de Binissalem, Jeroni Salom, es mostra favorable a la proposta dels ecologistes, però demana "temps i cautela perquè el procés serà llarg i complicat".
El pou Poal està situat als afores del que avui en dia és Binissalem, però en realitat va ser el primer nucli urbà que tingué el poble i que es coneix com Robines. Les tasques de recuperació i millora de la zona, que està realitzant GADMA gràcies a una subvenció de 10.000 euros que aportà el Consistori binissalemer, pretenen també donar una mica de llum i poder datar o almenys contextualitzar quina és l'època exacta del pou i dels seus voltant que fins ara s'ha cregut, però no amb seguretat, que és d'època musulmana.
Ferran Tarongí, arquitecte de l'Ajuntament de Binissalem i que també participa en la recuperació, confia que l'agost es pugui tenir una mostra del pou per poder saber una mica més de la seva història. "No sabem exactament què hi podem trobar, des de ceràmiques, monedes..., però tot el que hi descobrirem és positiu". No obstant això, Tarongí vol deixar clar que "allò més important del que estem fent no és saber la data del pou, sinó recuperar-lo i posar-lo en valor, perquè la gent del poble en pugui gaudir".
De fet, Jeroni Salom avançà que una vegada acabada la millora, que pensen que arribarà d'aquí a cinc mesos, l'Ajuntament apostarà perquè s'hi facin concerts tranquils i actes culturals, però sempre sota un control. I perquè la millora pugui acabar i ser una realitat tangible per als binissalemers, la Sala ha demanat una ajuda europea de 33.000 euros.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.