Palau de Congressos

Acciona i Barceló s'acusen de la frenada de les obres

Els dos socis de la UTE concessionària trenquen relacions. Mentre que el grup hoteler assenyala la constructora com a responsable, aquesta recorda que el ritme dels pagaments ha davallat

Les obres del palau de congressos van a poc a poc a causa dels problemes de finançament. | X. FUSTER

TW
0

El Grup Barceló i Acciona, les dues companyies que integren la UTE concessionària del palau de congressos, s'acusen ara mútuament de ser els culpables de l'acomiadament de més de cent treballadors de les obres d'aquesta infraestructura i de la reducció d'un 90 per cent en el ritme de construcció. Segons fonts d'Acciona, que es nega a revelar "detalls dels acords financers" sobre aquest equipament, el ritme de les tasques "s'adequa" al dels pagaments. Deixen clar, d'aquesta manera, que si els pagaments minven, tal com ha passat, es deixa de subcontractar i, per tant, de construir al ritme necessari per poder complir amb els terminis pactats. Així doncs, l'edificació s'ha alentit perquè Acciona -que, a més de formar part de la UTE, també és la companyia constructora- rep menys doblers per fer les obres.

D'altra banda, segons Acciona, per ara no s'ha acomiadat cap treballador de la plantilla, sinó que els obrers que han perdut la seva feina depenen de societats subcontractades. Amb tot, no es descarta que pugui passar més endavant. La versió d'aquesta constructora, que només té un 5% de les accions de la UTE, dista del plantejament de Barceló, que directament s'ha desvinculat de la construcció del palau de congressos, dels acomiadaments de treballadors i del retard a les obrers. La cadena hotelera ha assenyalat cap a Acciona com la responsable d'aquest alentiment dels treballs i ha reconegut que el consorci del palau de congressos -Cort i el Govern- "està al corrent dels pagaments" que els pertocava destinar a la UTE.

En aquest sentit, fonts del mateix Grup han afegit que no fan comptes destinar ni un sol euro propi a les obres.
Per la seva banda, el Govern balear sap que els 30 milions d'euros que les institucions han destinat al futur recinte s'han acabat. A partir d'aquest moment, les feines per acabar aquest edifici corren el risc de quedar aturades, perquè el Grup Barceló, que en guanyà el concurs, no hi posarà ni un sol recurs propi. En aquest sentit, tant des del grup hoteler com des de l'Ajuntament de Palma confien en què les negociacions iniciades quan l'empresa manifestà la seva voluntat d'abandonar la construcció acabin amb acord. En tot cas, les converses es perllonguen des de fa mesos sense que s'hagi aconseguit arribar a un acord.

En tot cas, el grup Barceló ha mantingut converses en diferents companyies hoteleres de renom mundial per intentar "col·locar" el palau de congressos i l'hotel annex, tot i que de moment no han fructificat.
Des de l'Ajuntament de Palma, es defensa el compliment de la legalitat i es recorda de forma reiterada que no s'acceptarà cap tipus de pressió o acord que perjudiqui els interessos de la ciutadania. Ara bé, Cort està disposat a negociar una solució que faci possible que el grup Barceló abandoni el projecte, sempre i quan els ciutadans no en siguin perjudicats.

Manera: "No quedarà més remei que pagar-ho amb doblers públics"

El conseller d'Economia, Carles Manera, afirmà ahir que "no quedarà més remei que acabar el palau de congressos amb doblers públics". Aquests fons s'aconseguirien dels nous recursos que corresponen a la Comunitat Autònoma després de la reforma de l'Estatut. Manera indicà que l'Executiu no descarta que nous empresaris privats es decideixin a invertir-hi, però aquesta afirmació era molt més escèptica que les de fa uns mesos, quan el Grup Barceló ja havia anuciat la intenció de partir i aleshores el Govern Antich ja analitzava la possibilitat de nous inversors i, de fet, en cercava. Ara bé, el deteriorament de la situació, amb l'enfrontament de cada cop més obert entre la cadena hotelera i la constructora Acciona, que ha desembocat en l'acomiadament de la meitat de la plantilla que construïa el futur recinte, fa que la intervenció pública hi sigui de cada vegada més inevitable si l'Executiu no vol quedar amb una obra immesa mig acabada i en la qual ja ha invertit 30 milions d'euors.

Respecte de l'actitud del Grup Barceló, Manera la qualificà de "poc justificable", però no entrà en el fons de la qüestió, perquè "allò important és trobar-hi una solució". Certament, el problema s'ha anat deteriorant durant el darrer any i mig. Fins ara, el Govern i Cort, que són els impulsors de l'execució d'aquest pla de l'arquitecte Patxi Mangado i que assumiren i feren seva l'herència de l'Executiu Matas, s'han mantingut a l'espera d'esdeveniments, conscients, però, que l'empresa hotelera havia anunciat feia temps que se'n volia deslligar.

Notícies relacionades

Doblers públics

Ara, la incògnita és com podrà justificar el Govern l'entrada de més doblers públics i dels suports legals que puguin fer possible aquesta sortida. Tampoc no se sap si s'establiran sancions per l'incompliment dels concessionaris ni quina destinació final es donarà a l'hotel que s'edifica. Així mateix, no es té constància de si es reduirà el nombre de carrils destinats al trànsit just enfront del palau. Actualment n'hi ha sis. Una de les concentracions de vehicles més alta de Mallorca passa ben per davant aquesta obra, destinada a ser una de les més emblemàtiques de l'Illa. La situació de la companyia que en guanyà l'adjudicació i de la constructora també impedeixen saber quan podrà quedar enllestida. L'únic segur és que hi ha trenta milions públics invertits, mentre que la concessionària privada no ha complert el compromís.

Els obrers acomiadats podrien arribar a 160

El nombre treballadors que han deixat de fer feina al palau de congressos durant els darrers 15 dies podria haver arribat a 160, de manera que tan sols en quedarien 80. Així ho afirmà ahir el representant sindical Rogelio Marín, de Fecoma-CCOO, que dilluns avisà que havien estat engegades 120 persones. Segons Marín, la xifra de 120 acomiadats la tenen comprovada, però queda curta. També declarà que, si bé alguns manobres són d'empreses subcontractades, n'hi ha molts d'agafats per la UTE constructora.

Assegura que, directament, se'ls ha rescindit el contracte d'obra i de serveis. Ara, el gabinet jurídic del sindicat estudia els acomiadaments per saber si pot emprendre accions legals. A més, el sindicalista afirma que, si Acciona no ha aturat del tot les tasques, és per evitar "penalitzacions". Creu que, amb aquesta frenada, l'empresa vol pressionar el Grup Barceló i les administracions per cobrar els doblers pendents -uns 13 milions d'euros- ara que s'ha acabat l'estructura.