El fiscal Pedro Horrach conclou que en alguns casos l'Ibatur usava procediments il·legals de contractació per no haver de treure'ls a concurs, consistents a dividir l'adjudicació en expedients de fins a 12.000 euros, i que, en d'altres, imposava "preus exagerats per serveis mínims". Com exemple del primer mecanisme al·ludeix a l'esmentat contracte d'Eivissa i, en relació amb el segon, el fiscal detalla que es van pagar 5.568 euros a una entitat per traduir al xinès tres paraules: Govern balear, Illes Balears i Ibatur. A més, "en un elevat nombre d'ocasions", indica el fiscal, l'Ibatur va abonar factures per serveis inexistents.
En el cas dels expedients de contractació entre Ibatur i CDEIB, el fiscal apunta que "absolutament tots" són "simulats" per donar aparença de legalitat a decisions ja preses anteriorment. "En tots els casos, primer es contracta el servei de forma verbal i, posteriorment, es vesteix jurídicament, és a dir, es conforma l'expedient una vegada que s'ha contractat el servei. Fins i tot, en nombroses ocasions ja s'ha executat i abonat el servei quan es procedeix a fabricar l'expedient", apunta el fiscal. Les empreses que contractava Ibatur que analitza la Fiscalia relacionades amb el CDEIB són Gourmet and Boutique Island S.L., Comarca Global Consultoria S.L., IAS Hong Kong Opportunities Limited, Amengual & Pino Consultores S.L. i Exclusives Press S.L.
El titular "formal" de les tres primeres és l'exregidor del PP Felipe Ferré, imputat en el "cas Scala" (CDEIB) i que va confessar diferents il·legalitats que es van cometre en aquest consorci durant la legislatura passada. Segons el fiscal, els titulars "reals" d'aquestes empreses, que les usaven suposadament per desviar diners, són en canvi el conseller de Comerç i Indústria del PP entre 2003 i 2007, Josep Juan Cardona; el director general de Promoció Turística en aquell període, Kurt Viaene, i l'exgerent del CDEIB Antonia Ordinas, tots ells imputats en el "cas Scala".
Amengual & Pi va ser propietat de l'exdirector de l'Ibatur Juan Carlos Alía, l'únic dels 16 detinguts de moment en aquest cas que és a presó, després que el jutge dictàs presó per a ell per haver cobrat suposadament comissions com era gerent de l'ens públic. La instrucció del "cas Ibatur" va començar el febrer de 2009 arran de la detenció del llavors secretari de l'institut, Miquel Angel Bonet, qui va reconèixer haver falsificat factures per desviar diners públics a particulars.
El cas va donar lloc el 29 de juny a l'operació policial denominada "Passarel·la", dins de la qual s'han detingut de moment 16 persones, les primeres tretze en els tres primers dies de la seva posada en marxa. Aquestes tretze persones van quedar a llibertat amb o sense fiança, i a més la Policia va registrar cinc empreses i una fundació en Mallorca i Madrid vinculades amb l'Ibatur, entre elles Over Marketing, relacionada amb el "cas Gürtel". Entre els detinguts estaven els directors de l'Ibatur la passada legislatura, Juan Carlos Alía i Raimundo Alabern, l'exsecretari de l'organisme Miquel Angel Bonet i el publicista Juan Velasco -de l'agència Clau.
Els tres últims estan en llibertat per aquesta causa sota fiances de 350.000, 100.000 i 250.000 euros, respectivament. En una segona fase, iniciada ja el juliol, van ser arrestats dos publicistes les empreses dels quals van treballar per a l'Ibatur: l'amo d'Espiral, Guillem Deya, que va quedar en llibertat després de declarar davant del jutge encara que sota una fiança penal de 100.000 euros, i l'administrador de l'empresa Centro de Comunicació Creativa, B.M., que va quedar en llibertat amb càrrecs. Finalment, dies més tard es va detenir a l'amo de l'empresa de comunicació i espectacles Trui, Miquel Jaume, a qui el jutge va imposar una fiança de 15.000 euros.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.