Els més de sis quilòmetres quadrats de costa manacorina declarats Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) comprenen racons d'una bellesa extrema, però sovint és esquitxada per bosses de fems, botelles de refrescos i restes de menjar. En trobam dos exemples ben clars a Cala Varques i a Cala Petita.
Hola, amb olor de fems
L'inici del camí públic, de la propietat de l'Ajuntament de Manacor, que condueix fins a Cala Varques és un autèntic niu de brutor i deixadesa. Un caramull de bosses de fems s'aixeca devora la barrera en què tots els visitants comencen la caminada que els ha de conduir fins a la platja.
Una vegada allà, els esperen més deixalles arran de la mar i una cova, situada dins una zona ANEI declarada Lloc d'Interès Comunitari, ocupada per un grup d'estrangers. "Assumesc que hauríem d'haver retirat la brutor del camí, però feim tant com podem per mantenir les platges netes", explica Joan Gomila, el regidor de Turisme de Manacor.
Així, Gomila reconeix que "ni la Guàrdia Civil ni la Demarcació de Costes, de què depèn la platja, no s'ocupen de la franja litoral verge de Manacor". L'exemple més evident d'aquesta deixadesa administrativa és l'ocupació de la cova protegida per part d'un grup de turistes, "que des del final del maig hi són", explica un banyista habitual. La Guàrdia Civil, per iniciativa pròpia, mitjançant una denúncia o per petició dels agents del Servei de Protecció Natural (SEPRONA), hauria d'haver desallotjat l'espai per garantir-ne la protecció i l'ús públic.
A més, el regidor de Turisme recorda que "la Conselleria d'Interior, que l'any passat anuncià un pla de neteja i salvament per a les platges verges del municipi, ha suspès la taula de treball que iniciàrem". Així els banyistes de les cales no disposen de cap servei d'emergències específic.
Tot i això, la neteja d'aquestes zones correspon als concessionaris de les platges urbanes. És a dir, les empreses que lloguen gandules i para-sols són les que retiren amb una llanxa el fems que s'acumula a les cales verges. "És un acord al qual hem arribat amb aquests grups i que es compleix", explica el manacorí Joan Gomila.
"Els dies que hi ha mala mar, evidentment, no hi poden arribar i les deixalles es poden acumular. Ara bé, tot d'una que és possible anar-hi se l'enduen", hi afegeix el regidor de Turisme.
De fet, a Cala Petita el problema és aquest. Malgrat que l'afluència de turistes i de banyistes no és tan gran com a Cala Varques i que, per tant, la brutícia no s'hi acumula amb tanta facilitat, el servei de neteja de la zona no hi passa cada dia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
"La Guàrdia Civil, per iniciativa pròpia, mitjançant una denúncia o per petició dels agents del Servei de Protecció Natural (SEPRONA), hauria d'haver desallotjat l'espai per garantir-ne la protecció i l'ús públic". La Guardia Civil??? no me façis riure!!! Joan Sitges : la Guardia Civil nomes te ordres de guardar i protegir la piscina d'en Pijota i de emprenyar per l'acampallengua de Sa Pobla.
Es problema és que sa gent és molt bruta, per no emprar una altra paraula. Quan anam a sa platja hem de replegar tots es fems que facem. Així ses platges estaran netes. Sa sol·lució no és fer net, si no que és no embrutar.