TW
0

El Patronat municipal per al reallotjament i reinserció social, dependent de l'àrea de Benestar Social i Participació Ciutadana de Cort, pagà el maig passat una factura d'uns 74.000 euros en concepte del fluid elèctric que s'havia consumit durant un mes al poblat de Son Banya.

Des de sempre, els rebuts del llum de tots els habitatges i naus que hi ha al poblat els ha pagat l'Ajuntament de Palma. La xifra a abonar pot variar, i de fet ho fa segons els mesos, partint del fet que en ocasions se'n recullen dades estimatives per part de Gesa, mentre que en d'altres les dades són les reals.

En ser consultat sobre la quantitat que es va pagar per maig, Eberhard Grosske, tinent de batle de l'àrea de govern de Benestar Social, Participació i Cultura, digué que desconeixia la xifra exacta, "però sí que és cert que es tracta de quantitats molt altes".

Per part de Gesa, no s'ha volgut confirmar la informació ni desmentir-la. La persona consultada per aquest diari s'ha limitat a recordar que "no donam mai dades dels nostres clients, són confidencials". Altres persones consultades, algunes de les quals residents al poblat, han manifestat que l'esmentada quantitat "s'obté del resultat que en la immensa majoria dels habitatges del poblat tant el corrent elèctric com els aparells d'aire condicionat, geleres, televisors i no se sap quines coses més estan endollats les 24 hores".

Allò que ha quedat clar és que totes les persones consultades per aquest diari s'han sorprès en conèixer la quantitat que cada mes paga Cort per aquest concepte. I la dada es coneix en uns moments en què es parla de la demolició d'infrahabitatges a Son Banya, que dóna a entendre que es farà efectiu un dels punts del pacte de governabilitat del Consistori.

Des de l'àmbit polític hi ha molt bones intencions i el mateix Eberhard Grosske es mostra molt il·lusionat amb el projecte i convençut que serà una realitat. Però aquest optimisme xoca amb les opinions de tècnics que asseguren que és pràcticament impossible desmantellar Son Banya en la present legislatura.

Els motius que s'assenyalen són diversos. Entre els més importants es troba, per exemple, el fet que la immensa majoria dels residents no vol sortir del poblat. Des del punt de vista dels professionals que treballen en aquestes àrees, es comenta que una part important de les famílies que rauen a Son Banya, entorn del 45%, manca dels mínims recurosos per poder subsistir fora del poblat.

Respecte a l'ensorrament anunciat de diverses barraques, és curiós que, des de fa unes quantes setmanes, s'hagin construït tres plantes baixes i un primer pis dins Son Banya. La darrera ‘barraca' es va acabar d'aixecar dijous. La majoria dels residents actuals tenen títols de propietat de les barraques que ocupen.