TW
0

El Servei d’Acollida i Promoció Sociolaboral tingué el 2008 més demanda que llits per oferir. Això provocà que la xifra d’ocupació es desbordàs en més del 121% sobre el total de sol·licituds reals que poden acceptar els dos centres en què es troba dividit en l’actualitat aquest servei.

El 2008 ha estat, pel SAPS, un any "molt irregular" a causa de la necessitat de distribuir els usuaris de l’antic alberg de Can Pere Antoni al local Nou Horitzó, al Terreno, amb només 12 places, i a Can Campaner, amb 32 llocs.

En conjunt sumen un total de 44 llits, una quinzena menys de places que les que podia encabir l’antic refugi de transeünts de Joan Maragall, que en disposava d’un total de 57. Segons el director del SAPS, Alfons Suárez, en realitat l’any passat el servei acollí 415 persones amb dificultats laborals, 114 usuaris menys que el 2007 precisament per la reducció de llocs que disposen els nous centres. No obstant això, la demanda fou un 38% superior a la del 2007, que se situà al 83,43%.

"Els que no caben en cap d’aquests dos centres s’han de desviar a pensions o a altres xarxes d’atenció primària", assegura. Els usuaris es traslladaren als nous allotjaments el mes de març i, de fet, els mesos posteriors de maig, juny i juliol foren els que absorbiren una demanda mitjana d’ocupació més alta. Així, el maig el percentatge d’estades s’elevà al 156% (1.549 nocturnitats), el juny aquesta mateixa taxa pujà al 185% (1.776 estades) i el juliol al 182% (1.814 sojorns).

Suárez indica que la causa d’aquest augment respon a dos factors. Un d’aquests té més a veure amb la tònica de funcionament del centre, que acostuma a tenir més afluència de gent durant aquest període, mentre que l’altre està relacionat amb les causes més conjunturals de la crisi, que han disparat la demanda a totes les xarxes d’inserció social.

A més a més, segons consta a les dades del SAPS de 2008, el perfil majoritari dels usuaris prové de l’Europa comunitària. Aquest col·lectiu representa el 52% del total de persones acollides al centre l’any passat, seguides de les que vénen de la Península ,amb un 28,4%. Pel que fa a les persones nascudes a la Comunitat de les Illes Balears, el SAPS n’acollí el 12,7%, mentre que les persones procedents d’altres països que sol·licitaren el servei només foren el 6,75% del total.