Aquest cuc no només ataca la tomatiguera, també el podem trobar en altres solanàcies com la patatera, el pebrer o l’alberginiera, entre d’altres. De moment a Mallorca l’han detectat a un hivernacle de Ciutat i a sa Pobla, segons assenyalen els responsables de Sanitat Vegetal, de la Conselleria d’Agricultura. Però també s’està estudiant la possibilitat de trobar l’arna en una zona de cultius de Son Carrió, al municipi de Sant Llorenç.
La tuta pot arribar a tenir 10 o 12 generacions a l’any, fet que li confereix una ràpida propagació. Aquest cuc passa per quatre estadis larvaris, després poden desenvolupar-se, ja sigui a les fulles o al sòl fent un capoll sedós, així d’adult fa uns 10 mil·límetres i la seva activitat és bàsicament nocturna; de dia resta amagada entre les fulles. Una de les seves característiques és que ataca totes les parts de la planta, excepte les arrels. Les tomatigueres en són les principals afectades; a la patatera el dany és menor, ja que únicament ataca les fulles de la planta. De moment, aquest vegetal no s’ha trobat a Europa. Al País Valencià i a Múrcia també s’ha detectat la tuta, fou a l’estiu de 2007, gairebé al mateix temps que es descobria a les Pitiüses.
En la tomàtiga provoca diferents tipus de danys, tot i que les fulles és on es concentra el major nombre de lesions, en forma de galeries. Els danys de més importància es produeixen en fruits, on arriben a penetrar les erugues, habitualment per sota del calze. Dins les tiges també pot haver-hi algunes galeries i erugues.
La Conselleria d’Agricultura assenyala que en detectar-se cap senyal indicatiu de l’arna, en ser una plaga, s’hauria de comunicar a Sanitat Vegetal o a alguna de les delegacions de la Conselleria. De tota manera tampoc no es vol crear alarma, ja que té control i cura, sota tractaments.
Però no tan sols són els pagesos que han de témer per les plantacions, ja que també es pot trobar en algunes plantes de jardí com el tabac de jardí, l’estramoni o l’herba móra.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aixo mateix GRAMUNTELL, acabem amb la multiculturalitat, podem començar per les tomatigues mateix, que al cap i a la fi son les cupables. Tornem-les al lloc que els hi pertoca: a l'america del sud!. Podem continuar amb les patates, la xocolata, el cafe, els alemanys, els... Si,si, quin mon mes bonic !!
Ha arribat la fi del trempó i del pa amb oli
Tanta multiculturalitat es tradueix en plagues, malalties, desaparició d'espècies... Tan bonic com és el món divers, amb cada cosa al lloc que li pertoca.
Molt bè, el vostre contingut, i les vostres informacions. Enhora-bona. Coratge. i endevant. Avorresc el "mas media" plens de "spam". Evit comprar els seus productes anunciats.