Antoni Serra Coll (1971) va néixer a Inca, però és fill de pares mancorins i està profundament implicat amb la realitat quotidiana d'aquest poble de muntanya. Treballa en el ram de l'hostaleria i presideix l'associació Arrels de la Vall des de la seva constitució, l'any 2003.
-Com i per què va néixer Arrels de la Vall?
-Inicialment, es va crear per posar en marxa la primera Fira de l'Esclata-sang de Muntanya, un esdeveniment que va congregar els esforços de molta gent, en concret prop d'un centenar de voluntaris, que, amb l'ajut puntual de professionals, varen fer possible que aquella fira fos un èxit, perquè fins aleshores no es feia res al poble en qüestions de mobilitzar la gent. Des de llavors encà, la fira s'ha anat consolidant, cada any incorpora elements nous que fan que sigui una fira diferent, creativa i molt espectacular.
-Quina fou la passa següent?
-Un cop acabà aquella primera fira, vàrem poder comprovar que al poble hi havia ganes de fer coses: per exemple, a les reunions per fer cursos de xeremies venien prop de trenta persones (ara en tenim 16 en actiu), i d'aquí varem passar als gegants, als dimonis... Per tant, podem dir que l'associació s'anà fent més forta perquè hi havia gent realment interessada per la cultura popular de Mallorca i així, a poc a poc, es va iniciar un procés dinàmic i molt participatiu, que té el suport de molta gent de Mancor -estam parlant de 250 socis en una població d'un milenar de persones- i que està oberta a tothom, al marge de les idees polítiques i de la ideologia de cadascú.
-Quines són les principals activitats que duis a terme?
-Hem fet feina amb gegants, xeremies, dimonis..., però sens dubte l'element que més projecció ens ha donat ha estat la creació de la colla de dimonis (són 29 membres), amb els quals hem particitat a activitats festives, des de Capdepera fins al Palma Arena -sota la direcció de la Fura dels Baus-, sense oblidar que hem organitzat i coordinat, amb altres colles de les Illes, «l'aTIAr foc» a les darreres festes de Sant Sebastià, a Palma. També estam molt satisfets amb els nostres gegants, que representen un carboner i una brodadora.
-Potenciar la cultura popular mallorquina és una de les prioritats de l'entitat...
- He tingut la sort de conèixer altres cultures i crec que la cultura popular és la vertadera columna vertebral dels pobles i, a més, és l'eina per cohesionar una societat, que crea punts de connexió entre la gent i contribuieix a dinamitzar socialment un poble. En el cas de Mancor, el que nosaltres feim no és pròpiament recuperar la cultura popular, sinó procurar que la gent del poble la senti com una cosa seva. De fet, estic convençut que la gent estima a mort totes aquestes festes tan arrelades socialment.
-Disposau d'ajudes oficials per fer la vostra tasca?
-Només tenim un pressupost de prop de 90.000 euros anuals i, per tant, a l'hora de posar en marxa la fira és indubtable que hem de menestar ajuts econòmics del Govern, del Consell i de l'Ajuntament de Mancor, encara que de vegades hem hagut d'assumir deficiències de pressupost. Procuram que els beneficis de l'any anterior ens bastin per organitzar coses noves, encara que, com dic, el Govern i el Consell solen col·laborar de manera econòmica.
-Quins projectes teniu a la vista a curt termini ?
-Tenim previst una reunió amb IB3 per tal de posar en marxa un projecte molt interessant que encara està en fase d'estudi i, per descomptat, continuarem amb les sortides dels nostres gegants, xeremiers i dimonis als diferents esdeveniments festius que es fan a les Illes i en els quals ens conviden a participar. Entre aquests s'han de destacar les festes que se celebren a Capdepera i a Santa Ponça.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.