TW
0

La plataforma Salvem la Real denunciarà avui a l'Ajuntament de Palma «les irregularitats en la concessió de la llicència d'obres que atorgà l'anterior equip de govern del PP per construir l'hospital a Son Espases. Segons la portaveu de la plataforma, Aina Calafat, l'autorització és «anul·lable» perquè no tingué en compte que per davall de la zona on s'hi està edificant l'equipament sanitari hi passava un torrent catalogat en el Pla general com a Àrea d'alt risc d'inundacions.

El traçat d'aquest torrent de Son Espases, que desemboca en el torrent de na Bàrbara catalogat en el Pla hidròlogic de les Balears com «d'alta perillositat d'inundacions», s'inclogué en el PGOU de Palma entre els anys 2001 i 2002 per poder adaptar la normativa municipal a les Directrius d'Ordenació Territorial, segons confirmaren tècnics d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma. El PGOU fou sotmès a una modificació puntual el 5 de juny de juny de 2006 per poder construir l'hospital de Son Espases.

En aquest punt, la paraula torrent desaparegué en el text del document i se substituí per la denominació de «conca extingida», segons senyalaren fonts municipals. Les mateixes veus aclariren que, amb aquesta modificació puntual, els tècnics comprovaren que no hi havia cap torrent en aquesta zona. Però per fer-ho, es basaren en l'Atles de xarxes inundables editat per la Conselleria de Medi Ambient l'any 2000 i en el Pla hidrològic de Balears, que mai ha contemplat l'existència d'un torrent a Son Espases.

No obstant això, l'Ibsalut reconegué durant el procés de modificació puntual de la revisió del Pla general que a la zona hi havia un «cabal d'aigua». Aquest document de la Conselleria de Salut està inclòs dins l'expedient de modificació del Pla general i concreta textualment: «La presència de dos torrents d'una proximitat relativa a la finca de Son Espases (la Riera i Vidrier) planteja, a causa del règim de pluges imperants a l'Illa, l'estudi de la possibilitat d'inundacions en els terrenys ocupats per la finca». Així mateix el Pla hidrològic de les Illes recull en el seu punt 11.6, en l'article referent a la Protecció davant inundacions, un estudi sobre les causes que les generen.

En aquest article es diu que la delimitació i ordenació de zones innundables és competència de la Direcció General del Territori i Urbanisme i de les figures de planejament aprovades. En el cas que l'expedient de modificació es refereixi a zones innundables, s'exposa que aquestes àrees han de constar prèviament amb la seva delimitació i amb un informe favorable de l'autoritat hidràulica. L'informe es demanà per part del consistori per atorgar la llicència, segons fonts municipals, perquè hi havia constància del torrent. Una constància que Recursos Hídrics negà basant-se de nou amb el Pla hidrològic de la Comunitat que s'aprovà en els mateixos anys en què s'inclogué per primer pic la consideració de zona de prevenció de risc.

La portaveu de la plataforma explicà que la denuncia presentada ahir als jutjats pretén que el Consistori obri un expedient sancionador a la constructora per «incumplir la llicència i les preescripcions exigides per Patrimoni».