Noreddine Belmeddah (Oran, 1974) arribà a Mallorca als anys 90 per refugiar-se de la violència que es patia al seu país. Fa sis anys que presideix l'Associació d'Immigrants Algerians a Balears, i els darrers dies ha estat en constant contacte tant amb la Guàrdia Civil com amb els immigrants algerians que han arribat en pastera.
-Sovint es parla de màfies i de tràfic amb persones. Com s'organitzen les pasteres il·legals?
-Jo parl amb els tripulants de totes les barques que arriben a Mallorca i mai m'he trobat amb una màfia. Normalment, a un jove li sorgeix la idea, comença a muntar el viatge a Europa amb altra gent i es distribueixen la feina. Sovint són grups d'amics o de gent d'un poble que utilitzen el boca-orella.
-Sovint transcendeix que són homes i majors d'edat. Però quin perfil tenen?
-El més gran que he vist és un home de devers 40 anys. Normalment és gent molt jove, mai menors, i de classe mitjana, no pobres. L'altre dia un periodista posà en boca meva que un immigrant fugia de la pobresa, i és mentida! Jo vaig dir que volia millorar la seva vida, res més. La majoria tenen feina. Dels detinguts divendres, només un estava aturat al seu poble. Hi havia pescadors, fusters i agricultors, entre altres professions.
-Quan se'ls agafa entrant amb pastera, se'ls expulsa. Creis que la llei és justa?
-Aquí hi ha molt a dir. És cert que, si no se'ls expulsa, vindrà més gent. Però això és com un ganivet de doble fulla. Si el mercat laboral necessita més gent, per què no obrir portes? El que no té sentit és que un marroquí pugui venir contractat a l'Estat mentre que a un algerià se li prohibeix. És injust que una persona d'aquí no pugui contractar un algerià que vindrà a treballar i partirà quan se li acabi el contracte.
-Darrerament a Mallorca s'han imposat les dues primeres condemnes contra patrons de pastera. Les subscriviu?
-Jo me n'alegraria si es condemnassin mafiosos, perquè són explotadors de gent. I al Magrib n'hi ha molts, que posen en una llanxa 40 o 50 persones i en treuen rèdit. Però una persona que només ha pilotat una barca em sap greu. Perquè, igual que la resta, volia arribar aquí per treballar. El jove que condemnaren fa uns dies a tres anys no cobrà res i ara és entre barrots. L'altre condemnat té sis fills i estava plorant per ells quan el vaig visitar. També estarà tres anys tancat i, a més, no acceptà l'expulsió perquè vol quedar. Tres anys a la presó em sembla massa. A més, la legislació no deixa tan clar que es pugui condemnar per conduir una pastera.
-El delegat del Govern diu que és impossible acabar amb la immigració. Hi estau d'acord? br>
-Totalment.
-I amb la immigració clandestina?
-Quan els governs d'Espanya i d'Europa ho vulguin, potser es podrà. Però si no ho volen, és impossible.
-I què s'ha de fer?
-Jo he parlat personalment amb el president d'Algèria i el meu país mai no ha autoritzat la immigració il·legal com una carta de negociació, a diferència d'altres països. De fet, l'Estat espanyol oferí a l'algerià helicòpters per controlar la costa, però els vam rebutjar. No es tracta de controlar gent perquè no se'n vagi, sinó de convèncer-la que quedi. D'Algèria surten algerians, i del Marroc, marroquins, senegalesos i altres africans. I en poc temps, també altres africans sortiran d'Algèria si tot continua igual. El problema no és la costa algeriana, sinó el Senegal, Bali, Mauritània i tot Àfrica. Les negociacions entre Espanya i el Marroc o Algèria només són bricolatge. Cal parlar amb tots els països. Europa encara no ha tingut cap trobada amb els països africans per acabar amb la immigració il·legal.
-Què passa o ha passat a Algèria perquè la gent se'n vulgui anar?
-El 91, guanyà les eleccions un partit musulmà islàmic. Jo no era d'aquell partit, però així és la democràcia. Europa, Espanya i els EUA feren costat a la dictadura militar, als empresonaments i als tancs al carrer. Això ens dugué a una guerra civil d'una dècada que ens enfonsà. El que passa a Algèria és culpa d'Europa. De fet, França estigué un segle al meu país. Mentre els francesos estudiaven, als algerians se'ls esclavitzà. Europa rep els fruits que ha deixat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.