Madrid proposa crear una nova platja artificial a la Colònia de Sant Pere

El Ministeri ho considera com una alternativa per estabilitzar i recuperar l'arenal

TW
0

A. BASSA. Artà.

El Ministeri de Medi Ambient estudia la creació d'una platja artificial a la Colònia de Sant Pere entre el moll i la platja actual. Aquesta és una de les alternatives que es consideren dins el projecte de recuperació i estabilització de la platja que ha presentat Madrid a l'Ajuntament d'Artà.

La proposta consisteix en la construcció d'un dic que surti des del que hi ha ara al moll i que conté la platja lateralment. Aquest estaria més allunyat de la costa i tendria una forma corbada, la qual cosa permetria guanyar en superfície de platja. El nou espigó de suport seria recte. Tot això, segons el projecte del Ministeri, suposaria una zona amb 10 metres més de línia de platja, 600 metres quadrats més de superfície de platja seca i 3.000 metres cúbics d'aportació d'arena.

El Govern central està treballant en la regeneració de les platges. A través de la Direcció General de Costes, n'estudia diverses possibilitats i alternatives.

Tal com va anunciar aquest diari, s'està plantejant la regeneració de dues platges del Llevant: Cala Millor i la Colònia de Sant Pere, que en aquests moments han perdut molta d'arena i que encara pateixen els efectes del temporal del 2001.

L'any 1981, es va crear la platja de la Colònia a través de l'aportació artificial de 5.000 metres cúbics d'arena. De llavors ençà, la platja s'ha regenerat en diverses ocasions. La darrera fou en el 95. L'any 2001 es va dur a terme l'ampliació del port i això va suposar un ús més turístic de la zona.

Segons estableix el Ministeri, l'objectiu del projecte és limitar el procés erosiu que pateix aquesta platja minimitzant la necessitat d'haver de patir regeneracions periòdiques.

El projecte d'estabilització, a més de la creació d'aquesta platgeta, proposa altres alternatives. Una altra solució és prolongar l'espigó actual i construir-ne un de nou de suport. Així mateix es proposa una altra sortida, que seria la creació d'un dic dins la mar.

En aquest moment encara no s'ha pres cap decisió, tot i que l'alternativa de fer una nova platgeta sembla que és la que defensa Costes.

Des de l'Ajuntament d'Artà, el batle, Rafel Gili, va dir que feien falta informes d'impacte mediambiental, però que en principi eren més partidaris d'altres opcions. «Allò que volem és que ens donin una solució, ja que ara la platja està malament, però sempre que es respecti l'impacte» que pugui tenir.

S'ha de dir que el Ministeri de Medi Ambient proposa la regeneració de les platges amb arena de gravera.

Rebuig

La proposta de regeneració de la platja de Cala Millor feta per la Direcció General de Costes, que implica instal·lar un dic enmig de la mar, no ha estat ben acollida pels ajuntaments afectats. Així, el de Son Servera ja va aprovar una moció per instar Costes que no tiri endavant la regeneració. A aquesta moció s'hi afegeix l'Ajuntament de Sant Llorenç, que proposa que es vagi recuperant el sistema dunar amb la reculada del passeig actual.