«S'hauria d'haver donat protecció total a les Fontanelles i incloure-hi cala Tuent»

Joan Rita troba que s'ha de restaurar tota la zona humida que ara està plena d'enderrocs

TW
0

Joan Rita, professor del departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears i expresident del Grup Balear d'Ornitologia (GOB) lloa la protecció de les Fontanelles, gràcies al decret aprovat divendres pel Govern no obstant, pensa que aquest espai s'hauria de protegir totalment i restaurar-lo. Defensa també que es preservi Son Bosc i, sobretot, cala Tuent. En aquest darrer espai que qualifica «d'idil·lic», penja l'amenaça de construcció d'un hotel des de fa molts anys.

-Quin risc té no protegir suficientment aquestes zones humides?
-La destrucció d'aquests dos espais pot conduir a l'extinció total d'una espècie vegetal, una saladina (Limonium barceloi), i a la destrucció de la major població que hi ha a Europa d'una altra, en aquest cas, una orquídia (Orchis robusta). El que vull dir és que la naturalesa no entén de línies de protecció damunt un plànol. Pens que, pel que fa a les Fontanelles, s'hauria de restaurar tota la zona humida, una part de la qual està ara plena d'enderrocs. Respecte a Son Bosc, no es protegeix i no es pot pensar que un camp de golf a la vora no afecti la zona, perque la naturalesa sempre interactua. Endemés, Son Bosc era una zona de conreu i té uns valors, culturals i etnogràfics que també s'han dde preservar. Son Bosc és un espai veí i connectat al Parc de l'Albufera de Mallorca.

-Com afectaria la zona la construcció d'un camp de golf?
-La construcció d'un camp de golf pot afectar seriosament el conjunt del Parc amb una profunda alteració del sòl, introducció d'adobs i pesticides, canvi total del paisatge de la zona, modificació del règim hídric de la zona, etc... De fet, la qualitat ambiental del Parc de l'Albufera ja es troba en una situació molt precària per fet d'estar envoltat d'urbanitzacions, un polígon industrial, una central tèrmica, una depuradora d'aigües residuals i la zona d'agricultura intensiva més gran de Mallorca. La construcció d'aquest camp de golf tancarà l'anell d'espais profundament alterats que ofega el Parc de l'Albufera.

-Què suposa l'extinció d'una espècie?
-L'extinció d'una espècie d'ésser viu és una de les agrassions més greus que podem imaginar per al patrimoni natural de les Illes Balears. L'extinció d'una espècie és irreversible, mai podrem imitar el procés evolutiu que ha costat milers d'anys per produir-se. La millor manera d'evitar l'extinció d'una espècie és conservar l'ambient on viu. Solucions d'urgència com ara traslladar les plantes a altres llocs, o cultivar-les a un jardí no ens donen una garantia d'èxit i tampoc de conservació a llarg termini. Si no es protegeig el nostre paisatge i el nostre patrimoni natural paga un preu elevadíssim: l'extinció d'espècies de plantes i la pèrdua d'uns espais naturals de cada vegada més escassos i valuosos.

-Què tenen en comú les zones de les Fontanelles i Son Bosc?
-En els dos casos són zones humides que es troben properes a zones turístiques. Tècnicament és possible recuperar o conservar els valors naturals d'aquests espais i que al mateix temps puguin convertir-se en un recurs turístic. Un recurs que pot diferenciar aquestes zones d'altres espais turístic competidors.

-Com valora la situació paissatgística a la Badia de Palma?
-A la Badia de Palma s'han degradat, fins quasi fer-les desaparèixer, les zones humides que hi havia temps enrere. És el cas de la Marina de Magalluf, el Prat de Sant Jordi i ara les Fontanelles. La destrucció de les Fontanelles representa la desaparició total d'un valuós tipus d'ecosistema a tota la Badia de Palma. Aquesta situació és impròpia d'una societat avançada.

-Com valora les mesures urgents de protecció territorial que ha pres el Govern?
-En conjunt pens que és una iniciativa molt positiva. No obstant, hi trob a faltar la protecció de cala Tuent, on hi ha el risc que es construeixi un hotel. Aquesta és una batalla que fa molts d'anys que s'està lliurant i s'hauria d'haver garantit la protecció de la cala que és un lloc que es pot qualificar d'idil·lic. També em sembla que es podria haver desclassificat la urbnanització Chopin a Valldemossa, per evitar la seva consolidació.

-Com està la situació a Mallorca respecte a la pressió sobre el medi ambient?
-Pens que, en conjunt, ja fa molt de temps que a Mallorca s'ha ultrapassatla capacitat de càrrega sobre el territori. Està clar que no es pot seguir creixent d'aquesta manera. El problema és que si se segueix aquesta pressió sobre el territori estam rompent un equilibri ecològic. La naturalesa, com he dit no es pot considerar aïlladament i tot afecta.

-Es poden fer compatibles les mesures de protecció del medi ambient amb l'activitat turística?
-No solament compatible, sinó que haurien de ser absolutament complementàries. Un bon paisatge, uns parcs naturals ben conservats, amb rutes, no contravénen l'activitat turística. Poden atreure un determinat tipus de turisme que cerca, no sols l'oferta de sol i platja, que això és una activitat ja madura, sinó gaudir d'altres valors.