La decrepitud de l'època daurada de Palma

Els «afters» han relegat els mítics locals de nit a Gomila, un barri «dormitori» que s'aferra al passat

TW
0

Ningú no es mira el Joe's. Les teranyines i els cartells propagandístics n'han tapat la ufanosa entrada, aquella que, amb vanitat, lluïa quan sabia que era un centre d'atracció de les mirades més selectes d'arreu del món. Ara espera, amb resignació, que algú torni a afinar el piano i les seves notes desprenguin aquella música de nostàlgia d'uns temps que no tornaran.

En aquella època, anys 20 fins als 60 i 70, el Terreno de Palma i en especial la plaça Gomila esdevingueren el centre d'una moda alternativa, d'artistes, actors, pintors, músics i literats que dotaren aquest nucli d'un especial interès i màgia creativa.

A final dels 80 hi vingué la decreptiud, explica un dels veïnats del barri, Antonio Hernández. Els blocs d'apartaments enlairaren cap al cel les seves caixes de formigó i es taparen les vistes del mar uns amb els altres. «L'urbanisme fou desastrós», afirma Sion Llabrés de l'associació de veïns. N'Àngel Domènech i els seus dos companys encara viuen a la zona, però una gran majoria de la població se n'anà i vengueren les cases i solars a preus molt alts. Ara s'hi pot veure, encara, finques, abandonades amb els cartells de «Es ven». Passadissos de totxos entre blocs de pisos s'han convertit en carrerons de pas d'habitants d'un nucli convertit en dormitori.

Les terrasses damunt la mar han desaparegut, al mateix temps que els antics locals i bars. Aquests han estat desplaçats per uns «afters» que alimenten la marxa d'un cap de setmana sense rumb ni contingut reivindicatiu i que conviu, els dies feiners, amb uns autòctons, uns comerços tradicionals i unes franquícies d'immigrants pakistanesos o hindús que venen kebabs. Llevat d'aquests locals nocturns que omplen d'alcohol els carrerons del Terreno, la resta de Gomila romat tancada, en silenci, a l'espera d'un dilluns més.

El local Bellver, ara convertit en un edifici ruïnós, encara recorda Sara Montiel, o més enrere, l'escriptora nord-americana Gertrude Stein, quan s'hi acostaven només per tastar els exquisits còctels que servia, especialitat de la casa. Per no parlar de Santiago Rusiñol o el poeta nicaragüenc Rubén Darío. Allà, tots ells, sense voler-ho, germinaren el sentiment d'un modernisme a Palma, pròxim, sense ser-ho, a la gauche divine de Barcelona o als moviments de celebritats de la Velvet Underground, com també Mike Oldfield o Robert Graves.

A final del segle XIX i XX, aquesta zona es poblà de «viletes» de nous rics amb terrasses i de petits jardins damunt la mar. No era la noblesa que estiuejava al barri, era gent amb fortuna. S'hi uniren els grans artistes de cinema: Errol Flyn o, fins i tot també, Ava Gadner. No tenien ni ideologia ni programa polític ni objectius. Malgrat això, agitaren les entranyes de Palma i com a efecte dòmino joves intel·lectuals de la societat mallorquina. De tot això, ara, no en queda res. Fins i tot, la primera discoteca amb ascensor d'Europa, Tito's, conservava l'entrada principal a la plaça Gomila. La «vergonya» i el tabú d'aquesta decadència ha fet que ni tan sols hi quedàs el nom, que ara llueix, brillant, al passeig marítim.

El camí del Terreno és «decrèpit». És el camí d'un barri amb personalitat, però trist. Més que mort, convertit en zona «fantasma», sense cap vincle amb aquell passat que va ser. En Sion conta que Jules Verne o fins i tot Víctor Hugo, sense haver-hi estat, parlaven de Gomila i el comparaven amb Montmartre de París. Poques capitals tenen el privilegi de tenir les majestuoses esglaonades de pedra que s'alcen al llarg d'estretes vies fins al castell de Bellver. Palma sí. Els habitants diuen que el cardenal Despuig, una de les fortunes de l'Illa al segle XVIII, hi tenia un solar anomenat el Terreno, d'on prové ara el topònim.