Caeb revisa, a la baixa, la previsió de creixement econòmic entre 3'2 i 3'4%

La patronal acosta així les seves estimacions a les de la Cambra de Comerç, el Govern i el CRE

TW
0

La Confederció d'Associacions Empresarials de Balears (Caeb) ha revisat a la baixa la seves estimacions sobre el creixement de l'economia de les Illes per enguany i ha passat del 3'5 per cent a un interval entre el 3'2 i el 3'4 per cent. D'aquesta manera la previsió dels empresaris s'acosta més a les realitzades pel Govern que situà l'augment del PIB en el 3'2 per cent, de la Cambra de Comerç de Mallorca que dóna un 3'1 per cent o el Centre de Recerca Econòmica que considera que podria superar el 2'7 per cent.

El president de la Caeb, Josep Oliver, explicà durant la presentació de l'Informe de Conjuntura Ecònomica Balear del primer semestre que basa aquest descens de les previsions en els resultats de gener a juny que situen el creixement econòmic en el 3'1 per cent.

Per altra banda, també atribuí la revisió a una «certa incertesa» en el sector turístic, a l'espera de saber si les inundacions que pateixen al Regne Unit poden afectar l'arribada de turistes britànics a les Illes.

Tot i així, Oliver destacà que l'economia balear consolida el creixement registrat l'any anterior i que aquest se sustenta en el sector serveis, que puja un 3'3 per cent, per sobre la mitjana del PIB, amb una millora tant de la demanda interna com del consum turístic.

Construcció

Encara que la construcció comença a mostrar signes d'alentiment manté una taxa d'augment del 3'1 per cent. La xifra més negativa és l'increment de l'atur en aquest sector, com a conseqüència de la finalització de l'obra pública i l'inici de l'estiu que atura provisionalment alguns projectes, explicà Oliver.

Per altra banda, la indústria registrà un creixement de l'1'5 per cent, el mateix que de gener a juny de l'any passat, que qualifica de moderat. La Caeb condiciona aquesta xifra al «bon to» de la demanda, externa i interna.

En aquest sentit, el consum intern registra variacions positives en tots els seus indicadors en els primers sis mesos de l'any, en matriculacions, crèdits i comerç, entre d'altres. Reben l'impuls de la pujada de l'ocupació i de l'augment de la població, segons apunta la patronal.

Mallorca, amb un 3'3 per cent, segueix essent l'Illa que estira del creixement de les Balears, gràcies a la consolidació del turisme i el manteniment del bon nivell d'activitat de la construcció. Les Pitiüses confirmen la seva recuperació per la millora en les xifres turístiques i arriben al 3'1 per cent. Mentre que a Menorca l'evolució més «modesta» del turisme condiciona el seu creixement, encara que ha estat de l'1'5 per cent en aquest primer semestre.