TW
0

El resultat de les eleccions autonòmiques obre la porta a diverses fórmules per garantir la governabilitat: des dels governs en minoria als pactes a la dreta o a l'esquerra. En totes les opcions, UM juga un paper determinant. L'any 1999, pactà amb l'esquerra. L'any 2003, canvia el context i pactà amb la dreta. Ara l'escenari dels pactes s'ha tornat a girar, però conté un seguit d'elements que el diferencien del passat.

Sense l'absoluta
Fa quatre anys, la majoria absoluta aconseguida pel PP a la comunitat fou un dels condicionants que portà UM a un pacte amb els populars al Consell de Mallorca. Quatre anys després aquesta majoria absoluta ja no hi és i UM continua sent clau, de manera que l'escenari s'aproxima al de l'any 1999, quan el partit de Maria Antònia Munar pactà amb l'esquerra.

Més poder d'UM
Però en el nou context UM exigirà un reconeixement de la seva nova situació determinant. Si fa quatre anys el PP li cedí el Consell gairebé en solitari -només es reservà s'Institut-, ara seria lògic que no es conformàs amb el mateix. El seu poder és molt superior, el més important dels darrers anys, perquè ni el 2003, quan pactà amb la dreta, ni el 1999, quan ho féu amb l'esquerra, UM era determinant per governar les tres institucions més importants: Govern, Consell i Cort.

Cap consell del PP
A diferència de fa quatre anys i a l'espera del que passi amb els vots dels residents absents (CEDA) a Eivissa, el PP no controla cap consell i, per tant, l'escenari torna a ser com el de fa vuit anys, quan UM pactà amb l'esquerra.

Madrid socialista
Igual que fa quatre anys però a l'inrevés. UM pactà el 2003 amb el PP quan aquest partit controlava el govern central. Ara és el PSOE qui mana a Madrid.

El PSOE creix
Munar ha reiterat que un futur pacte vendrà marcat per les urnes. Les urnes han volgut que el PSIB experimentàs un creixement en nombre de diputats i consellers i que el PP perdés la majoria absoluta.

La dura campanya
Aquesta és una de les incògnites que s'obre: fins a quin punt marcarà un futur pacte la duresa de les crítiques del PP cap a UM en aquesta campanya. Han deixat ferida? cicatritzarà?

L'ombra del Pacte
L'experiència del Pacte de Progrés és, segurament, el principal hàndicap a l'hora que UM torni a pactar amb l'esquerra. Munar ha criticat la falta de lideratge d'aquell projecte i ha reiterat que s'estima més pactar amb un partit que amb molts. A diferència de fa vuit anys, l'esquerra alternativa al PSIB té molt menys pes.

Acord de gestió
Munar ha defensat aquests quatre anys l'acord amb el PP com un pacte de «solucions», de gestió. S'han viscut tensions sovint provocades per elements externs, com la crisi de Calvià, que obrí un nou escenari de relació marcat per la desconfiança.