«Qualsevol batle té ligitimitat per canviar les Normes Subsidiàries»

El geògraf Onofre Rullan oferí ahir una xerrada a Mancor de la Vall

TW
0

Onofre Rullan, professor de la UIB i autor de l'estudi L'ordenació territorial a les Balears (sXIX-XX), publicat fa poc per Documenta Balear, oferí ahir una xerrada a Mancor de la Vall sobre «com afecta el creixement urbanístic els pobles petits».-Fins fa poc, no hi havia adossats en municipis petits, com Mancor, Selva o Sant Joan.
-És evident: el tercer boom urbanístic de Mallorca encara no ha acabat. El fet que els adossats arribin a aquests pobles és fruit de les autopistes que aquest Govern ha potenciat. Aquestes vies no s'han construït per acostar Sant Joan o Cas Concos a Palma, sinó a l'inrevés. Si hi ha promocions d'habitatges, la gent que fuig de la capital s'instal·larà en aquest pobles. A parer meu, hi ha una metàfora que explica molt bé el procés que viu Mallorca. És el «más madera» dels germans Marx. Perquè la locomotora del tren funcioni han de cremar la fusta dels vagons. Com que a Mallorca ja hi ha moltes parts que estan esguerrades, allò que els governants actuals pensen és «anem a construir a l'interior de l'Illa». Arribarà un punt en què el tren ja no oferirà res per cremar i la locomotora s'estavellarà.

-Així i tot, molts de dirigents asseguren que ells «no hi tenen gens de culpa».
-Aquesta és la gran mentida. Qualsevol batle de qualsevol poble està legitimat per canviar les Normes Subsidiàries. I això, en un termini de dos anys està llest. En qüestió d'urbanisme, un batle pot infringir la normativa per acció o per omissió. Si veu com les promotores «cremen» tot el sòl urbanitzable en un any, quan les Normes Subsidiàries preveien un creixement a molt llarg termini, el que han de fer és canviar-les. Els batles s'haurien de qüestionar: «pot ser que això que comportam sigui legal, però, és lícit?».

-Quins beneficis aporten els adossats?
-El fems. Els veïns nous treballaran a Palma i hi duran els infants a escola. Només trauran la bossa de fems al carrer. Ni els doblers que han pagat per les cases no reverteixen al poble, ja que, en la gran majoria dels casos, els promotors són externs. Els veïns nou són els que van mudats els dies feiners, i els diumenges es posen xandall.