TW
0

R.C./J.J.S.Palma.
«Els poders públics tenen la responsabilitat de donar suport a totes les iniciatives que tinguin com a objectiu analitzar, predir o delimitar les causes i els efectes de les transformacions del medi ambient causats per l'home, en un escenari de futur potencialment amenaçat per condicionants climàtics, l'abast i dimensions dels quals encara desconeixem», afirmà ahir el conseller de Medi Ambient, Jaume Font, en l'acte inaugural de les jornades sobre «Observació de la Terra i el canvi global», organitzades pel Culb Ultima Hora i la Fundació Ramón Areces. Tots els experts que participaren en aquesta primera jornada coincidiren a assenyalar que hi ha un problema latent i preocupació mundial sobre aquest fenomen i deixaren clar que la principal causa del canvi climàtic ve derivada de la mateixa activitat humana.

En aquest acte, que tingué lloc a l'Escola d'Hoteleria del Govern a la UIB, hi participaren el president de la Fundació Ramón Areces, Juan González Palomino, com també la rectora de la UIB, Montserrat Casas, el catedràtico Sergio Alonso i el president del Grup Serra, Pere A. Serra. Tots ells, en les seves intervencions, tractaren la problemàtica que afecta la Terra, la gran preocupació mundial, les actuacions de conscienciació que es realitzen a les cimeres internacionals i la necessitat d'adoptar mesures urgents per frenar el canvi climàtic del planeta. Si en la jornada matinal es desglossaren els seus diferents efectes, en la sessió de l'horabaixa, els experts foren encara més concloents i afirmaren que «les conseqüències del canvi climàtic són un problema per a la tota la humanitat, no per a la Terra. La vida seguirà i l'evolució de les espècies continuarà. Serà el mateix home el que s'haurà creat unes condicions que no li són favorables».

En la sessió de l'horabaixa es tractaren les conseqüències del canvi climàtic als mars, amb especial incidència a la Mediterrània. Una de les qüestions tractades fou la dels caps de fibló mediterranis. Es recordà el fenomen atmosfèric d'octubre de 1986 a Mallorca, que destrossà la Fira Nàutica de Palma i provocà vents de fins a 170 quilòmetres per hora a la Serra d'Alfàbia. Cada any, un o dos ciclons toquen o freguen Balears, amb vents que poden assolir 120 quilòmetres per hora, encara que no tenen la força dels huracans tropicals ni provoquen efectes tan devastadors. Quant a això, s'afirmà que si continua l'escalfament, hi haurà una menor freqüència dels factors activadors dels caps de fibló, però amb una major temperatura del mar, els ciclons que es formin seran més potents que els actuals.