A l'ambient de l'inici de la Diada es respirava incertesa, tant per l'èxit que tindria la convocatòria com pels resultats que deixaran les imminents eleccions del 27 de maig, sobre els quals se sentien comentaris i travesses en boca de tots. En arribar a la plaça Major i contemplar-la plena de gent, s'esvaïren els dubtes sobre la presència massiva en defensa de la llengua i l'autogovern. Sobre els vots, la incertesa no desapareixerà fins d'aquí a tres setmanes. I enfront d'aquest sentiment sobre el futur, una esperança arreplegava els presents: un canvi de govern, perquè com deia el lema de la Diada, «El futur és nostre». Una vegada més, l'Obra Cultural i representants socials, culturals i polítics aconseguiren un acte massiu en defensa de la llengua i la cultura pròpies i l'autogovern.
El canvi és «més necessari que mai després dels retrocessos d'aquesta legislatura», explicava Gabriel Barceló, candidat del Bloc per Mallorca al Parlament. Els partits polítics que integren aquesta coalició nacionalista i d'esquerres foren els que més representants portaren a l'acte reivindicatiu. Entre ells, el candidat a la batlia de Palma, Eberhard Grosske; la candidata al Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró; el coordinador d'Alternativa-Els Verds, Miquel Àngel Llauger, i el president d'Esquerra Republicana a les Illes, Joan Lladó. El portaveu del PSM al Consell, Antoni Alorda, i l'històric Pere Sampo també hi eren presents amb altres càrrecs insulars i municipals del PSM.
Així mateix, els socialistes balears donaren el seu suport a la Diada amb la presència d'una important comitiva encapaçalada pels seus principals candidats: Francesc Antich, Francina Armengo i Aina Calvo. Amb ells, altres càrrecs i militants del PSIB com Aina Rado i Teresa Riera. Unió Mallorquina, l'altra formació que havia fet costat ahir a l'Obra Cultural Balear, tingué també la seva representació amb el seu secretari general, Damià Nicolau; el conseller insular de Patrimoni i Identitat, Joan Cerdà; el responsable de Relacions Institucionals, Josep Lliteres, i el director insular d'Urbanisme, Miquel Àngel Grimalt. El PP no havia manifestat el seu suport i tampoc se l'hi esperava, així que no n'hi hagué cap representant. Maria de la Pau Janer tampoc no hi assistí.
Del món de la cultura sí que hi hagué nombrosos representants, principalment escriptors, que volgueren prendre part en un acte lúdic i festiu per reivindicar la llengua i la cultura pròpies. Alguns dels que es veieren entre els milers de participants foren Llorenç Capellà, Antònia Vicens, Antoni Serra, Conxa Fortesa i Biel Florit. Josep Benedicto, secretari general de Comissions Obreres a Balears, i el catedràtic de la UIB Llorenç Valverde també deixaren de manifest el suport a l'esdeveniment. I, a part d'ells, molts altres que de manera anònima participaren en un acte que sobrepassà les expectatives, perquè al final hi eren tots els que hi havien de ser. «Això era més necessari que mai», es repetia entre la gent en acabar. La incertesa s'havia esvaït definitivament i quedava l'esperança.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.