La sanitat privada alerta de la manca de metges i la fuita cap a hospitals públics

Aquests professionals atenen un 40% de la demanda sanitària balear, segons un estudi

Carme Planas, Josep Oliver, Ana María Rodríguez i Julio González, ahir durant la seva compareixença de premsa. | T. AYUGA.

TW
0

La manca de professionals i la fuita d'aquests al sistema sanitari públic són les dues principals amenaces que pateix el sistema sanitari privat per créixer a l'Arxipèlag, segons les conclusions que es desprenen d'un estudi que es presentà ahir a Palma. A les Balears hi ha uns 9.000 professionals de la sanitat privada -entre metges, infermeres i altres tècnics- davant els 8.600 de la pública. Els primers tenen una percepció «bastant negativa de la seva feina» quan la comparen amb la dels seus companys del sistema públic. El 64,3% dels professionals consultats opina que les condicions de treball del sistem públic «són millors que a les privades», davant el 24% que creu el contrari. A més, el 50,7% dels consultats diu que la situació laboral dels metges privats «és regular», i un 30% afirmà que «és dolenta o molt dolenta».

Entre les causes principals que enumeren els professionals per deixar la sanitat privada i passar a la pública hi figuren la millora del lloc de feina, un major sou, la qualitat del treball i horaris millors. De fet, els autors de l'estudi asseguraren que «a la sanitat privada es treballa més i es cobra menys», i que «els convenis col·lectius d'aquests treballadors «no són molt bons». L'informe fou presentat ahir a la seu de la CAEB pel seu president, Josep Oliver; la presidenta de la Unió Balear d'Entitats Sanitàries (UBES), Carme Planas, com pels responsables de la consultora que l'ha elaborat, Julio González i Ana María Rodríguez de Viguri, amb la col·laboració de la Fundació Tripartita i el Fons Social Europeu. Carme Planas recordà que el sector privat té quasi el 40% de la demanda sanitària balear. Assegurà que la sanitat privada «no pot arribar als sous del sector públic, ja que les empreses no podrien subsistir». Tanmateix, considerà que tenen altres al·licients com «un bon ambient de treball i la facilitat per poder accedir als mitjans de feina». Precisament, l'estudi demostra que els motius que tenen els professionals per romandre al sector privat són el bon clima laboral, les condicions professionals, l'oportunitat d'exercir lliurement i el tracte humà.

Quant als professionals no assistencials (serveis d'administració o netetja), el 60% dels enquestats afirmà que deixaria el sector per obtenir una major quantitat d'ingressos, encara que cap «de manera incondicional» com ocorre en més del 12% dels enquestats a la resta de l'Estat. A més de la fugida de professionals, un altre dels problemes que afecta de manera seriosa el sector és la manca de professionals, sobretot radiòlegs i anestesistes. Aquesta manca també es nota en el sistema sanitari públic. Planas afirmà que ja s'ha recorregut a personal d'altres països, com Alemnaya i Bulgària. González explicà que l'estudi s'ha fet amb una enquesta a 42 experts, i que la sanitat privada «és un sector a l'alça i ho seguirà sent en un futur, a pesar de les limitacions. Baleares compta amb quasi 2.800 empreses dedicades a la sanitat privada, que representa el 2,7% del total de les que hi ha a l'Estat. Trenta són hospitals; 2.493 són consultes, laboratoris i altres; i 376, clíniques odontològiques.