TW
0

A aquestes altures, de tothom és sabut que un pilot de carn capolada que es torra fent-lo girar sobre el seu eix davant d'un fogó de butà s'anomena kebab. El que la majoria de gent desconeix, però, és que aquest menjar no va néixer a Síria, ni a Tunísia, ni al Líban. El kebab, aquest producte tan genuí del món àrab als ulls de molts, va néixer a la ciutat de Berlín. A partir dels anys seixanta, allí es començà a establir un gran contingent de població turca. Aquella colònia sabé oferir al món occidental un producte d'arrels tradicionals, però que tenia tot un procés industrial al darrere.

A Mallorca, el kebab no hi ha arribat fins fa relativament poc. Fa cinc anys, veure un establiment d'aquestes característiques feia girar-se darrere. Actualment, ningú ja no s'espanta. Els establiments que ofereixen kebabs s'han estès arreu de Palma i sobretot als barris perifèrics, com Pere Garau, més que al centre. I resulta que els pilots de carn que es consumeixen a Mallorca en forma de kebabs vénen congelats des de Berlín. «Tota la indústria dels kebabs -explica Abdelaziz, propietari d'un d'aquests establiments a l'avinguda Argentina de Palma- es troba als voltants de Berlín i la porten aquí en camions gelera».

Abdelaziz té 37 anys i és de la província marroquina de Nador. Ara fa tres anys que juntament amb dos socis més obriren aquest negoci. «Al Marroc, però, no n'hi ha, de restaurants de kebabs. Aquest menjar no és propi d'allà, baldament molta gent s'ho pensi. De fet, ara s'hi està començant a introduir, però d'una manera lenta», explica. I és que el món àrab, com Europa, no és culturalment uniforme. El Magreb, que és el nord d'Àfrica, i el Pròxim Orient, que conté els països de la península Aràbiga i de la riba més oriental de la Mediterrània, tenen característiques comunes, però també en tenen que els diferencien.

De fet, el kebab no fou creat per cap comunitat àrab. Els turcs, baldament de manera majoritària siguin de religió islàmica, ni lingüísticament ni culturalment són àrabs. «A Berlín, el preu dels kebabs està entre 1,50 i 2 euros. Aquí els hem de fer pagar més cars, entre 4 i 5, perquè hem de fer front al sobrecost que val portar la carn des d'Alemanya», diu Abdelaziz. Aquests preus baixos contrasten amb la imatge que, des de Mallorca, es té d'Alemanya. La creença més estesa aquí és que aquell país fa pagar les coses al mateix preu que els establiments de vorera de mar d'aquí.

Així i tot, el kebab a Mallorca s'ha consolidat com un producte assequible i fàcil d'aconseguir. A més, aquesta carn capolada és molt consumida pels detractors dels menjars ràpids amb segell americà. La inversió per posar en marxa un negoci d'aquestes característiques, segons informa Abdelaziz, depèn del barri on s'ubiqui. «No és el mateix posar-lo a Pere Garau que aquí -a l'avinguda Argentina. Els preus de lloguer del local no són els mateixos». «És un incert trobar marroquins que es dediquin a aquest negoci. La majoria dels qui han obert aquest tipus d'establiment a Mallorca són algerians o pakistanesos», assenyala.