TW
0


El PSM va recordar ahir la figura d'Emili Darder, el batle republicà de Palma afusellat fa 70 anys. Entre el públic es trobaven alguns familiars de Darder, com la seva néta Carmen Cano, la seva besnéta Jesica Bocage i el seu nebot Pep Darder. Tots plegats van reclamar que l'Ajuntament de Palma commemori «de manera digna» i «regular» l'aniversari de l'afusellament del fill il·lustre de Palma, dut a terme el 24 de febrer de 1937.

L'acte va tenir lloc davant l'Escola d'Arts i Oficis de Palma, on aleshores es feien els consells de guerra. Hi van prendre part l'historiador Antoni Marimon i Marta Carrió, representant de JEN-EPSM. Finalment, els germans Pere i Manel Martorell, els tamborers expulsats de Cort després de manifestar-se en contra de l'edificació de Son Espases i increpar la batlessa Cirer, van interpretar La Balanguera.

L'historiador Antoni Marimon va fer una breu presentació de la figura històrica d'Emili Darder, de qui va concloure que «era una persona que tenia clara la unitat cultural de Balears, Catalunya i València, això no obstant, des d'un punt de vista polític, Darder també tenia clara la idea que a les Illes s'havia d'actuar a través d'un partit polític balear».

Antoni Marimon va reconèixer el gest de l'exbatle Joan Fageda, en l'actualitat senador per Balears del PP, quan «a proposta del PSM i amb el suport de tots els grups municipals, sota el seu mandat com a batle de Palma, es va nomenar Emili Darder fill il·lustre de Palma». Això no obstant, va retreure que «en general, manca entusisme per reconèixer els grans personatges de la història de Mallorca».

Marimon va suggerir la conveniència d'instal·lar una placa que recordi que a l'actual edifici d'Arts i Oficis de Palma es duien a terme els consells de guerra: «Recordar la nostra història, és fer partícep la ciutat de la mateixa, és fer una ciutat més viva», va concloure l'historiador.