El fiscal Anticorrupció de Balears, Juan Carrau, va apuntar, en la vista per l'excarceració de l'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo i el zelador municipal Jaume Gibert, celebrada a la Secció Segona de l'Audiència de Palma, la possibilitat que es dugui a terme una vista per cada una del centenar de peces separades en les quals s'esqueixarà l'operació Vora Mar. L'objectiu del Ministeri Públic és evitar les dilacions pròpies d'un macrojudici, amb prop de dues-centes persones declarant davant del tribunal (el cas Andratx, molt probablement, serà enjudiciat per l'Audiència de Palma), amb tot el que això implica per al desenvolupament de la causa.
Juan Carrau va apuntar aquesta opció davant del tribunal en defensar la seva posició que Hidalgo i Gibert han de tornar a la presó 45 dies més amb l'objectiu que la Guàrdia Civil tanqui les investigacions del cas Andratx, segons van confirmar a aquest diari fonts judicials. Va dir, dirigint-se als magistrats, que sol·licitaria la celebració d'un judici per cada una de les peces separades (ja n'hi ha prop de 80). El comentari del fiscal va causar sorpresa entre els advocats defensors, Rafael Perera i Juan Luis Matas, ja que la causa es troba en plena fase d'instrucció, amb el desenvolupament de diligències prèvies, i apuntar aquesta possibilitat en aquest moment processal sembla prematur.
«A nosaltres, en tot cas, ens interessaria més un macrojudici que un centenar de vistes, amb el meu client (Hidalgo) compareixent en cada una d'elles», va explicar Rafael Perera. Fonts consultades per aquest diari van explicar que no hi ha precedents en la història judicial de Balears sobre un macroprocés d'aquesta envergadura. El sol fet d'intentar acomodar en una sala dos-cents imputats acompanyats dels seus advocats i testimonis sembla una tasca ímproba per a una comunitat amb tantes deficiències estructurals en matèria d'Administració de Justícia.
Els advocats, així mateix, també van rebatre els arguments emprats pel Ministeri Públic davant dels magistrats de la Secció Segona, en relació amb el fet que va emprar el terme «proves» que avalaven el seu escrit d'acusació. Segons Perera, en aquests moments el Ministeri Públic pot disposar d'indicis o sospites, però no de «proves» concloents, que a més no han estat traslladades als lletrats defensors. «Les converses telefòniques són resums efectuats per la Guàrdia Civil que no han estat escoltats pel meu client, que, potser, ni tan sols reconegui la seva veu en aquestes 'punxades'», va explicar Perera. El jutge d'instrucció instructor del cas Andratx, Àlvaro Latorre, d'altra banda, té previst iniciar en les pròximes setmanes el torn de declaracions dels imputats i testimonis, que ja sumen gairebé dos-cents. El Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma ja disposa d'un calendari de citacions per a les persones vinculades, d'una manera o una altra, en la causa.
Quan han passat més de dos mesos de l'inici de l'operació Vora Mar, la Guàrdia Civil continua sense poder examinar la documentació intervinguda en els escorcolls, i que es troba dipositada en unes 40 caixes. Per això, és factible que augmentin les peces separades del sumari, i amb aquestes, el nombre d'imputats. D'altra banda, l'Audiència de Palma ha de decidir en els pròxims dies si admet el recurs d'apel·lació contra l'excarceració d'Hidalgo i Gibert presentada pel fiscal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.