Quan un entra a la saboneria de Can Gil, en Sebastià Llull, el
seu propietari, l'adverteix. «Alerta on posau el peu, que tot
llenega!» diu.
I és ben cert perquè tot el trespol està empastissat de sabó i
cal anar en compte! No és d'estranyar perquè, en cinquanta anys que
fa que aquesta petita indústria fa sabó fluix, se se n'ha posat
molt pel terra.
En Sebastià Llull va aprendre l'ofici de Pep Gil, el fundador.
Quan l'amo es retirà, el mosso en prengué el relleu. «Un temps, a
Mallorca, tothom n'empleava, de sabó fluix! No només per rentar la
roba: les dones també s'hi rentaven els cabells i llavors se'ls
aclarien amb vinagre, i les mares hi feien net el cap dels seus
fills en cas que tenguessin pois», diu en Sebastià.
El saboner es plany que els nous detergents industrials han fet
que moltes d'aquestes saboneries que hi havia a l'Illa hagin
desaparegut. «Així i tot, -explica- no pas gens de pena. De fet, ja
només qued jo a Mallorca que faci sabó fluix negre. I no hi casa
mallorquina que no en tengui un pot a la bugaderia per fer fugir
les taques».
A Can Gil, cada mes en fan 3.000 quilos. Es fan tots d'una
vegada en una caldera molt gran, que s'escalfa amb un forn de
llenya a davall. Ha de bullir, com a mínim, durant sis hores.
«Nosaltres compram l'oli brut de les fregidores dels restaurants,
l'escolam i el feim bullir amb lleixiuet potàsic», diu Sebastià. Si
li demanen, a Sebastià, quina n'és la fórmula, contesta que no hi
cap secret. «Així com bull, hi han d'afegir el lleixiu a poc a poc.
Així com les dones fan els guisats. Jo, com que fa molts d'anys que
faig sabó, tot d'una conec quan n'hi ha a bastament!».
Amb els anys, en Sebastià ha anat fent altres productes de
neteja: sabó fluix blanc, lleixiuet i detergents. «Aquests
productes, però, no tenen cap secret. Tots són fórmules industrials
ben pautades. Només basta fer la mescla amb les parts que toca i ja
està».
Sigui com sigui, l'ús del sabó fluix no minva. El seu consum
està tan arrelat que fins i tot el cançoner popular se'n fa ressò:
«La tenia empitonada, / molt a prop de s'entrecuix. / I per fer
bona bugada, hem de mester sabó fluix».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.