Tripulants al servei dels multimilionaris

Unes 6.000 persones treballen tot l'any per mantenir i fer navegar els iots privats que hi ha a Balears

TW
0

Existeix, als ports esportius de les Balears, un col·lectiu que abraça prop de 6.000 persones i que treballa als iots dels multimilionaris, ja sigui per reparar-los o com a tripulants d'aquestes embarcacions privades. Viuen durant mesos a la mar, satisfent els somnis dels rics. Viuen entre veles, caps, timons i àncores, amb la rutina constant d'haver de tenir el vaixell de l'amo a punt.

I és que les embarcacions d'avui dia ja no són els típics vaixells excèntrics relegats al món dels pescadors o dels mariners, sinó plataformes modernes, del tot equipades i només a l'abast dels més adinerats. Es tracta dels nous navegants, un sector, el nàutic, que a les Balears genera un impacte econòmic de gairebé 450 millons d'euros anuals i que deixa en l'activitat complementària devers 800 millons més, amb nivells d'ocupació d'entre el 70 i el 95% en temporada alta.

Aquests grans iots que s'amarren als ports de la capital, només els pot adquirir un tipus de clients d'alt poder adquisitiu, com ara empresaris, executius o multimilionaris. En molts de casos, és com comprar-se un Rolls Royce o un Ferrari a mida. Les Illes són líders en nombre de ports esportius de l'Estat (68) i la segona comunitat respecte del nombre d'amarratges, gairebé amb 20.000, encara que hi ha registrades prop de 30.000 embarcacions recreatives.

Al servei dels rics
Tot això implica una tripulació que sàpiga manejar la nau, que entengui de mecànica i de manteniment per quan deixin aparcat el seu «creuer».

Antonio ve del Cantàbric, però coneix tots els oceans del món. Aquest gallec explica que se sentia «especial» quan navegava pel món amb eyacht del seu propietari, el president d'una gran empresa de iogurts de Catalunya, que enamorat de Mallorca hi tocava terra cada any gràcies a les habilitats marítims del gallec. Per la seva banda, Aquest ja du més de 40 anys lluitant amb les onades i ara en té 56. Primer com a mariner, després com a patró de naus particulars i ara al moll de Palma, per remolcar embarcacions que deambulen errants i accidentades per les aigües de l'Arxipèlag. «Has de tenir el cap molt fred, perquè quan estàs molts de mesos en alta mar sense tocar terra, l'oceà t'embriaga», comenta Antonio. Explica que deixà la feina de conductor de iots privats per cercar més tranquil·litat. «Conduïa el vaixell d'aquesta família allà on em deien,i he estat al mar del Nord, a l'Índia, Mèxic, Cabo Verd, Escòcia..., qualque dia penses a tocar de peus a terra», assegura. Al seu costat hi veim Nelson, amb la Dyanne, que no és la seva esposa. Es tracta d'un iot d'uns 16 metres, amb pantalles plegables de TV de plasma i dues motos aquàtiques. Costa més de 2 milions d'euros. Ell és el patró i treballa des de fa més de 10 anys per a una parella de nacionalitat anglesa amb dos infants. No saben conduir aquest «monstre» i Nelson fa possible que els somnis d'aquests anglesos es converteixin en realitat. «És com un petit palau, no?», comenta. Just baixar uns escalons, un pot trobar un dormitori ampli i una sala amb una espècie de barra de bar. A través de l'ull de bou pot contemplar altres vaixells que no tenen res a envejar de la Dyanne. «Estic a la seva diposició per quan em necessiten», assegura. El seu company d'equip, Walter, hi assenteix. Ara preparen la nova patent del vaixell, pintant la part de fora i arreglant l'hèlix, que estava danyada, amb vista a l'inici de la temporada alta d'estiu.

Julen és retuolador de iots. Ara mateix pintarà el nom de Saray a un vaixell acabat d'estrenar. Segons afirma, costa més de 800.000 euros. Després en revisarà el motor. Quan arribi l'estiu, treballarà en aquesta nau com a cambrer particular dels propietaris. «A vegades, no n'hi ha prou a ser miloonari», comenta.