El centre de Palma: territori de franquícia

Les marques internacionals i els negocis estatals s'estableixen als locals del comerç tradicional

TW
0

El fenomen de les franquícies no és un fet nou a Palma. Quan McDonald's inaugurà el seu establiment a la plaça de les Tortugues, obrí el camí a la resta de marques comercials d'aquest tipus. Això era a finals dels anys vuitanta. D'aleshores ençà l'estètica ha canviat ferm, però encara ara un raig de joves es deixa seduir pels seus preus aparentment «baixos» i pel seu menjar gustós.

Damunt del tasser del bar Bosch hi ha una fotografia de la banda esquerra del passeig del Born de cap a cap, de la plaça de les Tortugues a la de la Reina. La foto, feta per Tito Bosch l'any 1997, evidencia els canvis experimentats pels locals comercials d'aquesta via.

Aparentment ha passat poc temps, però en gairebé deu anys el panorama comercial ha canviat molt. Aquell any la càmera enregistrà comerços, com ara sabateries, merceries, perfumeries, argenteries, que avui ja no hi existeixen.

Actualment hi predominen les botigues de roba de les grans marques europees i algunes immobiliàries.

Adéu al Yate-Rizz
Precisament a principis d'aquest estiu tancà les seves portes l'emblemàtic restaurant Yate-Rizz, al capdavall del passeig del Born.

Per poc més de cinc euros s'hi podia dinar d'un menú del que se'n diu «de treballador». La cosa no era gaire sofisticada: arròs brovós de primer o siurons trempats, una pitrera de pollastre torrada o dos ous fregits de segon, i una taronja per fer-se la boca neta, de darreria.

Aquest menú, a un preu tan barat, atreia però, a les dotze i mitja o a la una del migdia, molts de jubilats del centre de Palma que no tenien delit de fer-se el dinar per a ells tots sols.

En un horari més tardà, hi acudien els treballadors de les nombroses obres públiques del centre de la ciutat.

Tanmateix, els amos del Yate-Rizz, després de dècades de feina esclava, donaren el braç a tòrcer davant la renta llépola que a partir d'ara els pagarà la immobiliària alemanya Kühn und Partner per tenir-hi el seu local comercial.

A hores d'ara, l'antiga retolació del Yate-Rizz ja ha estat substituïda per la de la immobiliària germànica. A dins, els banquets d'entapissats d'escai tampoc no hi són i han deixat pas a les blanques taules de despatx. A l'altra part del Born, s'hi troben les grans botigues de roba i complements.

S'ha d'acalarir que al tram del passeig comprès entre el carrer de Sant Feliu i el de Jaume III, n'hi ha quatre, d'aquests centres. Són Massimo Dutti, Zara de dona i infants, Zara d'home i H&M. Els tres primers pertanyen al grup empresarial d'Inditex, al capdavant del qual es troba l'empresari gallec Amancio Ortega. El major nombre de clients que gasten els seus doblers ho fa en aquesta classe de botigues. Per tant, bona part dels doblers que els mallorquins es gasten en roba i calçat va a parar a la mateixa butxaca.

Aquest grup empresarial ha anat ampliant la seva presència a Palma al llarg dels anys. Precisament, pel juny obrí la botiga Zara d'home.

La cosa pareix que no té aturall. Els establiments del centre veuen com se substitueix el comerç tradicional pel de les franquícies o les grans marques d'abast estatal o europeu.

Mentrestant, al carrer de la Unió, un cartell anuncia l'obertura imminent d'un Dunkin Donuts, que és una botiga especialitzada en bunyols industrials, és a dir, en Donuts.