El Govern calcula que l'aprovació del nou Estatut incrementarà un 45'3% el finançament de Balears, que passaria dels 1.505 euros per habitant actuals als 2.187 per càpita. D'aquesta manera, l'Arxipèlag sortiria del furgó de coa del finançament autonòmic per passar a ser la segona comunitat millor finançada de l'Estat, només superada per la Rioja.
Segons les previsions de la Conselleria, la reforma estatutària suposaria una dotació addicional de 646 milions d'euros. D'aquesta manera, es passaria dels 1.424 milions d'euros actuals a 2.071 milions. I això sense comptar que el nou Estatut també incorpora una clàusula que obligaria l'Estat a invertir 3.000 milions d'euros a l'Arxipèlag en 10 anys.
Actualment, l'Estat destina a cada ciutadà de Balears 1.505 euros, 310 per sota de la mitjana, segons les dades de la liquidació corresponent a l'any 2003, la darrera que es coneix. Només amb la clàusula de l'Estatut on es garanteix que el finançament per càpita de les Illes mai no podrà ser inferior a la mitjana estatal s'arribaria als 1.816 euros.
Però, a més, l'Executiu considera que també s'hauria de revisar la població efectiva, s'haurien d'aplicar compensacions a la insularitat i s'haurien de renegociar les regles de modulació per, possiblement, reduir l'aportació de Balears al fons de suficiència. D'aquesta manera s'arribaria als 2.187 euros de finançament per càpita que calcula el Govern.
La Conselleria d'Economia i Hisenda reconeix que l'increment del finançament no s'aplicaria de forma «automàtica» amb l'aprovació de l'Estatut perquè necessitaria d'una negociació amb el Govern central. Criteris com el de població, per exemple, deixen cert marge a la intepretació i, per tant, hauran de ser discutits.
En tot cas, si es compleixen les previsions, les Illes passarien de ser la comunitat amb pitjor finançament per càpita a estar per sobre de Cantàbria (amb 2.179 euros per habitant) o d'Extremadura (amb 2.160), i només estaria per sota de la Rioja (amb 2.229). Al marge queden Navarra i Euskadi, amb un sistema de finançament propi.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.