El Racó Bennàzar: homenatge o perversió?

Cort intenta «rentar-se» la consciència amb una placa commemorativa a l'arquitecte més cèlebre

TW
0

Els intents municipals per restituir la memòria de Gaspar Bennàzar feren que l'equip de Govern decicís dedicar un «espai temàtic» al conegut arquitecte a la plaça Espanya. Una placa de ferro que imita el rovell encapçala el dit conjunt. Es tracta de tres dels pedrissos amb respatller que la reforma duta a terme a la plaça féu desaparèixer i l'emblemàtica estació baromètrica, amb la bolla del món que té a sobre de la teulada pintada d'un color blau intens que apareix més lluent que mai.

La placa en qüestió, en un costat porta el nom de l'arquitecte amb la seva signatura transcrita. A la part de darrera diu així:

Gaspar Bennàzar Moner.
Arquitecte municipal des de 1901. Era anomenat «S'Arquitecte» pel mallorquins, com a mostra de consideració i respecte, havent deixat una empremta important a la Palma de principis de segle XX.

Amb una obra molt prolífica, fou l'autorn d'edificis emblemàtics de Ciutat, els quals han aguantat el pas del temps de forma admirable.

Sembla curiós com els dirigents de l'Ajuntament de Palma no especifiquen quins són els emblemàtics edificis que «han aguantat el pas del temps» i obvien els que han desaparescut arrasats per la piqueta municipal. «A mi em sembla que el que intenta fer l'Ajuntament, -comenta Maribel Bennàzar, néta de l'arquitecte- amb la creació d'aquest racó temàtic és restituir l'error que suposà l'esbucament del pont del tren».

El cert és que els ciutadans de Palma, amb la instal·lació d'aquest plafó no obtenen gaire informació sobre Gaspar Bennàzar, a part que era arquitecte, cosa bastant coneguda. El fet que no s'anomenin les obres de Bennàzar fa que el ciutadà gaudesqui de punts de referència per ubicar l'obra de l'arquitecte. El pont del tren ha esdevengut al llarg dels darrers mesos la reclamació més evident de la Plataforma pel Parc de les Vies. Segons la portaveu de l'entitat, Àngels Fermoselle, «la reconstrucció d'aquest conegut element urbà, tal i com estava, amb la mateixa posició i mides, seria per part de Cort el reconeixement d'un error que no es pot perdonar». Als magatzems municipals s'hi guarden els capitells i la barana del pont, úniques peces que es conservaren de la demolició. Des de l'àrea municipal d'Urbanisme es parla d'una reubicació del pont amb els elements conservats.

Els de la Plataforma, però, asseguren que del que es tracta és d'una construcció de bell nou perquè els elements conservats són purament testimonials. De moment sembla ser que els plans de l'ajuntament són els de reconstruir el pont en sentit perpendicular a l'emplaçament originari. De tal manera que el carril bici que està projectat hi passaria per sobre i uniria el carrer Jacint Verdaguer amb el parc de les Estacions. Malgrat el pont del tren no estàs catalogat pel Consell com a BIC (Bé d'Interès Cultural) el seu emplaçament i la seva particularitat feia que fos conegut per tots els palmesans. D'aquí en davant, com tantes altres coses a Ciutat, romandrà a la memòria col·lectiva dels ciutadans.

La creació del Racó Bennàzar no deixa de ser una mostra d'intencions que vol subsanar un error, quan el mal més gros ja està fet. Potser fets com l'esbucament del pont faci que els dirigents, d'aqui endavant, faci que tenguin la palera més lleugera a l'hora d'esbucar part del patrimoni històric i, en definitiva, que forma part de la memòria col·lectiva de tots els ciutadans.