TW
0

Palma consumeix actualment una mitjana de 131.000 metres cúbics diaris d'aigua, dels que un 45 per cent correspon a recursos subterranis (aqüífers) extrets dels pous d'Emaya en s'Estremera, Alaró, Binissalem, Pont d'Inca (aigua salinitzada que ha de potabilitzar-se a la planta de Son Tugores) i sa Marineta de Llubí (actualment no s'explota i es deixa en reserva). La resta de l'aigua potable consumida a Palma es distribueix de la següent manera: fonts de la Vila, des Baster i de na Pera, 25 per cent; desaladora, 19 per cent; i embassaments de Gorg Blau i Cúber (propietat també d'Emaya, en la Serra de Tramuntana), 11 per cent.

La situació de la disponibilitat de recursos hídrics a Palma i en el conjunt de Mallorca no pot considerar-se dolenta. Si es compara amb la sequera que fueteja diverses comunitats espanyols, fins i tot pot qualificar-se com bona. El nivell actual dels aqüífers de l'Illa se situa al 41 per cent de la seva capacitat, una dada no preocupant si es té en compte que ens trobam al ple estiu, amb escasses o nul·les precipitacions i màxim consum per part de residents i turistes. El nivell dels aqüífers és similar al de juliol de 2005, que presentava un 40 per cent de capacitat. Per la seva part, els embassaments de Gorg Blau i Cúber, encara que suposen una aportació minoritària al consum, es troben en un tranquil·litzador 60 per cent de la seva capacitat.

L'índex interanual de precipitacions a Mallorca no porta tampoc a la inquietud, amb un lleuger superàvit del 2 per cent respecte al normal, encara que no plou de manera generalitzada a l'Illa des de principis de maig. Per trobar pluges importants i generalitzades un s'ha de remuntar a començaments de març. En juny i juliol amb prou feines ha plogut o l'ha fet de manera molt localitzada.